Waar het verre Canada tot voor kort als bekendste metalbands Annihilator, Strapping Young Lad en Kataklysm kende, zou het wel eens kunnen dat Necronomicon dat rijtje vervoegt. Dit combo grossiert immers in een potige crossover tussen death en black metal waar onder andere ook Behemoth een patent op heeft, en die zijn daar zeer groot mee geworden. Niet dat deze heren al op datzelfde niveau staan, maar dit album is veelbelovend.

Necronomicon heeft een paar makkelijk aan te wijzen invloeden: vooral op vocaal vlak is Behemoth een inspiratiebron geweest. De brute en diepe grom, die regelmatig meer oreert dan zingt, staat als een huis boven de muziek. Die is veelal bruut en snel, maar het gebruik van melodieën en het riffwerk doet sterk denken aan Dimmu Borgir. De gitaarpartijen zijn geregeld voorzien van een herkenbare hook en blijven daardoor dus vrij goed hangen. Maar Necronomicon neigt overduidelijk meer naar death metal dankzij de vele versnellingen en het bottere hak- en beukwerk.

Dat is te zeggen, tot het nummer 'Necropolis' inzet. Deze track is bijzonder verrassend te midden het geweld, want dit nummer haalt het tempo drastisch naar omlaag, en laat vooral een sinistere keyboardlijn in combinatie met de zang en spaarzame drums het werk doen. Daardoor vormt het een sterk breek- en rustpunt op een album waar voor het overige het gaspedaal stevig wordt ingedrukt. Op die manier maakt de band de songtitel ook waar: de creepy atmosfeer is erg goed uitgewerkt en het geheel misstaat niet tussen het brutere geweld van de andere songs.

Eens deze vreemde eend in de bijt gepasseerd, is het terug naar de basics waar Necronomicon vanaf nummer één patent op heeft: loeiharde metal met een diepe grom en handig zwierende melodieën. De agressie spat van het album af en dat geeft de heren net dat beetje meer punch, aangezien niet alle nummers even memorabel zijn. De inzet maakt dat echter goed, en dat scheelt een flinke hap.

Necronomicon is misschien niet de meest originele band die er is, en de invloeden liggen er vingerdik op, maar het enthousiasme van de heren maakt het geheel een aangename ervaring. Als ze nu nog wat schaven aan toekomstig materiaal en iets meer een eigen gezicht weten te ontwikkelen, ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Meer over Necronomicon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.