Het leidt geen twijfel dat Dirk da Davo een stuk muzikale vaderlandsgeschiedenis heeft geschreven, want met The Neon Judgement heeft de elektronicafreak de Belgische wave- en elektroscene mee op de wereldkaart gezet. En wie schrijft, die blijft. Terwijl Judgement al enkele jaren een tweede leven lijkt te leiden, spitst da Davo zich ook hard toe op zijn tweede, strikt persoonlijke troetelkindje, Neon Electronics. Vijfde langspeler ‘Keylogger’ doorbreekt met de nodige luidruchtigheid vijf jaar relatieve stilte.

Stilte is met een korrel zout te nemen, want da Davo blijft regelmatig op de planken staan en durft met zijn label Dancedelic Digital nog wel wat andere uitdagingen aan. Maar ‘Keylogger’ is toch weer Neon Electronics ten top. Zomaar eventjes twaalf tracks lang stampt de man doorheen knallende techno en elektrobeats, duistere synthesizerpartijen en mechanisch gescandeerde teksten. De new wave periode die al zo’n kwarteeuw gepasseerd is, blijft een duidelijke inspiratiebron. Dat geeft deze eerder club dan huiskamer gerichte plaat een prettig retroaccentje.

Hoewel eenvoudig van structuur –steeds in 4/4 maat - en met veel herhaling, zoekt da Davo toch ook aanleuning bij hedendaagse elektronische muziek dankzij verfijnde klanken en aanvullende geluiden. Die zoektocht heeft geleid tot een aantal jonge honden die hun medewerking hebben verleend aan het album. Dat blijkt een goede zet, want hoewel de eigen tracks zijn onderbouwd met een boel knallende ingrediënten die een eigen  leven leiden op de sporen van de mengtafel, mist soms de echte samenhang, de chemie. Er zit wat slijtage op de formule, een hoogtepunt als single ‘Under the Worst Condition’ met wegdraaiende gitaren, speelse elektronica en rechtdoor drammende beats buiten beschouwing gelaten.

De frequent ondersteunende dark elektro-producer Radical G brengt duidelijk een zekere soul in de muziek van Neon Electronics. ‘Over and Over’ bevat naast wat acid effectjes en kille elektrobeats, een heerlijke basgroove en onderhuidse melodielijn die het nummer meteen richting podiumvloer duwen (iets wat top-dj Dave Clarke ook moet gedacht hebben toen hij het nummer in zijn platenbak opnam). De song zwelt aan tot een heerlijke futuristische spacedisco. In opvolger ‘Rhythm’ zorgt de knoppendraaier voor een stampende housebeat en een heerlijk diep rommelende baslijn en laat hij deze plaat naar een hoogtepunt toe pieken. Ook die andere Belgische elektrowave legende,  Jean-Marie Aerts (TC Matic), komt even meespelen op een vadsig ‘This Thin Air’ en laat zijn fuzzy gitaar heerlijk in het rond graaien in deze retro technotrack vol vervormingen en hi-tech elektronica.

Wie nog niet voldoende beats te verteren heeft gekregen na een klein uurtje Neon Electronics, krijgt er nog vier bonus-remixen bij.  Met name de eerste bewerking van single ‘Under the Worst Condition’ (Action Nano) toont een mooie transformatie tot een heerlijk diep bubbelende deephousetrack vol lagen, details en nuances die langzaam wentelt en borrelt om het hoofd en de dansbenen gedurende een kleine acht minuten helemaal op hol te doen slaan.

Met ‘Keylogger’ laat da Davo weer aardig van zich horen. Het is duidelijk dat de man zich aardig thuisvoelt in het wereldje van wave en dark elektro. Spijtig genoeg houdt Neon Electronics iets te veel vast aan het verleden en te weinig aan heden of toekomst. De impact van ondersteunende producers die wel werken met meer verfijnd gelaagde elektronische muziek, is dan ook duidelijk merkbaar. Misschien is het tijd voor een volwaardig nieuw samenwerkingsproject?

Meer over Neon Electronics


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.