Het is inmiddels meer dan een kwarteeuw geleden dat New Model Army met zwarte militante klederdracht openlijk muzikaal van leer trok tegen het politieke onrecht in het Thatcherregime. Inmiddels lijkt die strijd wat te zijn gestreden, maar qua energie heeft dit kwintet uit Bradford echter niet moeten inboeten. Goed elf studioalbums later haalt zanger en enig resterend origineel bandlid Justin Sullivan uit naar een onrechtvaardige wereldcrisis en het bewust verknoeien van het klimaat. Koppel dat aan een plaat waar de rock'n'roll van afdruipt, een band die even scherp staat als in zijn beginperiode (de wave en postpunkcultuur uit de jaren '80) en een prima gevoel voor melodie en catchy songs en het cynische 'Today Is a Good Day' verdient meteen een plekje in het hart van de doorwinterde gitaarmuziekfan.

"Everything is beautiful, because everything is dying": na bijna drie decennia hoeft New Model Army geen blad meer voor de mond te nemen. Titels als 'Peace Is Only' of 'Arm Yourselves and Run' spreken boekdelen. Een dozijn recht voor de raap sprekende boodschappen worden hier netjes verpakt in even veel klassiek strofe-refrein rockkaders waarin vooral de warm melodieuze bas van Nelson een keurige plaats krijgt. Opener en titeltrack 'Today Is a Good Day' is in elk geval een punkachtige, uptempo krachttoer die door de schreeuwende, door de leeftijd wat groezelige stem van Sullivan wordt aangevuurd. Songs met een groot meezing- (of brul-) gehalte zijn steeds het handelsmerk geweest van New Model Army. Afwisseling met gezapige folkballades ('La Push') of psychedelische gitaarmomenten ('God Save Me') houden dit album verder erg fris. Dat neemt niet weg dat toch vooral de stevigere songs helemaal tot hun recht komen. Een scheurend 'Mambo Queen of the Sandstone City' of een vurig, met militante cadans opgesmukt 'Bad Harvest' zijn keurige vier minutensongs die het tempo hier hoog houden. Met een uitdeinend rustmoment als ode aan hun anderhalf jaar geleden overleden manager en een knipoog aan de new wave-tijden van weleer ('North Star'), sluit dit combo zijn elfde muzikaal kindje met verve af.

Een band die zo lang meegaat als New Model Army heeft vanzelfsprekend wat minder creatieve momenten moeten doorworstelen. Dit eigenste ogenblik zit de groep, die zich liever 'organisatie' noemt, echter op een absoluut hoogtepunt. 'Everything Is Beautiful' is dan ook een klasseplaat. Het is spijtig dat de Army allicht nog weinig nieuwe aanhangers zal vinden, want dit schijfje straalt aardig wat rockcharmes uit.

Meer over New Model Army


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.