Memphis, Tennessee. De bakermat van de blues en de rock 'n roll brengt vandaag de dag ook heel wat anders geori├źnteerde groepen voort. Onder hen het metalen kwintet Nights Like These. Waar hun compromisloze debuut 'The Faithless' nauwelijks langer duurde dan 25 minuten, zijn de composities op 'Sunlight at Secondhand' beter uitgewerkt. Het resulteert in 10 kolkende klanktapijten die agressie weten te kanaliseren in bevlogen songwriting en technisch meesterschap.

'Heart of the Wound' schiet uit de startblokken als een nietsontziend hardcore-anthem, maar de zinderende gitaaraccenten verraden dat het hier niet om alledaags beukwerk gaat. Behalve de quasi onverstaanbare teksten van brulboei Billy Bottom zitten in 'Black the Sun' ook cleane vocalen, zonder dat het geheel aan hatelijke metalcore gaat refereren. De knallende blastbeats van 'Samsara' herbergen invloeden uit de death metal, terwijl 'Bay of Pigs' gas terugneemt met aan Neurosis verwante sludgegitaren. Het instrumentale 'Collective Unconscious' kiest met zijn atmosferische slagwerk en epische melodie├źn voor een zorgvuldige opbouw. Na dit verstilde intermezzo gaat het toerental weer de hoogte in. 'Empty Lungs' en afsluiter 'King' slaan de luisteraar murw met kolossale riffs en wisselende tempi. Het illustreert perfect de kwaliteiten van Nights Like These: temidden het knoetharde geram maakt de groep ook plaats voor rustpunten (nu ja...) en lijzige passages, zodat ze op gepaste tijdstippen voor verrassing kunnen zorgen.

'Sunlight at Secondhand' gaat oerend hard van start, vertraagt halverwege en bereikt op volle snelheid de finish. Liefhebbers van het zwaardere metaal kunnen gerust hun hart ophalen, maar ook zij die van muzikale variatie houden komen aan hun trekken. Nights Like These haalt zijn inspiratie uit verschillende uithoeken van de hardere geluidssector en het resultaat is navenant. Deze plaat integreert death metal, sludge en hardcore in een homogeen maar daarom niet minder intens totaalgeluid: laat de overrompeling beginnen!

Meer over Nights Like These


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.