Niet het Nederlandse Within Temptation maar het Finse Nightwish was de eerste band die met succes opera-achtige vrouwenzang het metaluniversum binnenbracht. In het geval van Nightwish letterlijk, want frontvrouwe Tarja Turunen is een klassiek geschoolde sopraan die even makkelijk aria's ten berde brengt als metalnummers. Met sterke schijven als 'Oceanborn', 'Wishmaster' en 'Century Child' groeide de schare fans terecht gestaag. Al het vorige wordt echter genadeloos in de schaduw gezet door 'Once', want dit is van begin tot einde niets meer of minder dan de perfectie.
Opener 'Dark Chest of Wonders' zet meteen de toon: de gitaren van Emppu Vuorinen klinken vetter en harder dan ooit en dankzij de superstrakke begeleiding van bassist Marco Hietala en drummer Jukka Nevalainen houdt de band het tempo aardig hoog. Componist en toetsenist Tuomas Holopainen wist deze keer een heus klassiek orkest te strikken om Nightwish naar een hoger niveau te brengen en daar is hij zonder boe of ba perfect in geslaagd. Waar vroeger de meeste klassieke instrumenten uit een keyboard werden getoverd heeft 'Once' de warmte die een echt orkest bezit volledig overgenomen. De nuances zijn tallozer en dieper dan ooit tevoren en een heus koor geeft Tarja een backing om 'U' tegen te zeggen. Tarja teert ook minder op haar echte operastem, wat plaats biedt voor meer afwisseling. 'Wish I Had an Angel' wordt opgesmukt door loeiharde electrobeats, 'Creek Mary's Blood' (uitschieter nummer één) kent heuse indianenzang en instrumenten en het charmante 'Kuolema Tekee Taiteilijan' heeft als pluspunt dat het volledig in het Fins wordt gezongen. Met voorsprong hét beste nummer op deze schijf is 'Ghost Love Score'. Dit epos haalt alles uit de kast, gaande van akoestische en elektrische gitaren tot voltallig orkest en koor en rijgt de hoogtepunten aan elkaar. Horen is geloven, maar dit is een lied dat niemand onbewogen zal laten. Het refrein is in staat om iedereen een gigantische aanval van kippenvel te bezorgen.
Het wordt moeilijk voor Nightwish om dit nog te overtreffen, maar dat zijn zorgen voor later. Voorlopig volstaat een bijzonder eenvoudige conclusie en die luidt als volgt: 'Once' is een absoluut meesterwerk!

Meer over Nightwish


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.