Ze zou de koningin kunnen zijn van de nacht, de elfenvrouw van het duister of de heerseres van de schemerzone. De New Yorkse singer-songwriter Nina Nastasia schept al zo'n vijf jaar lang een intiem, donker klankkader dat ze invult met haar heerlijk hoge, zuivere stem. Samen met viool, cello of zelfs gebogen zaag weet deze dame met stijlvolle klasse te intimideren. De wereldwijde appreciatie die ze hiermee verwierf, heeft haar platenfirma doen beslissen om haar zeldzame debuutplaat 'Dogs' na een half decennium opnieuw uit te geven. Dat lijkt, bij nadere kennismaking, nog niet zo'n slecht plan.
Vijftien parels van nummers, dat is de mooie inhoud van dit sober omkaderd muziekwerkje. Nina Nastasia houdt ervan om eenvoudig, puur en introvert te blijven en beperkt haar liedjes tot de basis, zoveel is duidelijk. Zo is de opener 'Dear Rose' slechts ondersteund door een akoestische gitaar, maar veel andere nummers zijn in vorm gegoten met een heel eenvoudige drum en één enkel snaarinstrument (viool, gitaar, viola, ...). Enigszins flirtend met dissonante klanken en vooral ook met stiltes, zorgt Nastasia voor een mysterieuze nachtsfeer. Het is haar eigen vocale opvulling die deze plaat vormgeeft, ook al is die vorm soms nogal minimaal. Toch zorgt Nina voor een geheel dat moeiteloos veertig minuten blijft boeien en intrigeren en de luisteraar zelfs na een tijdje verdooft. Of het nu gaat om een eenvoudig schuifelende jazzdrum of enkele basistonen van de contrabas, steeds verzacht Nina Nastasia het so(m)ber instrumentaal kader met haar zachte, zweverige stem. Zo waait ze als een zachte wind het nogal opgewekte 'Smiley' uit. Al naargelang de cd vordert, neemt ook de instrumentale factor toe, zodat langzaam maar zeker over volledig ingeblikte songs kan gesproken worden. Hierbij meet de melancholische viool zich af tegen een stevig begeleidende gitaar. Alle partijen blijven echter steeds nauwkeurig in balans en mooi onderhevig aan de zang van de frontvrouw. Voor deze feilloze muzikale puzzel is overigens topproducer Steve Albini (Nirvana, PJ Harvey, Pixies) verantwoordelijk. Blijkbaar had deze grote man toentertijd al door welk enorm potentieel Nina Nastasia bevatte: dat van een terecht erkende wereldster.
'Dogs' is, in beperkte oplage uitgegeven op Nina Nastasia's eigen label, reeds geruime tijd een fel gezocht muziekwerk. Het zal velen plezieren dat hun honger nu kan gestild worden met de heruitgave van dit debuut. Maar ook zij die nog nooit van de dame vernomen hebben, kunnen gerust op beide oren slapen: dit is een tijdloze, pure en betoverend mooie plaat.

Meer over Nina Nastasia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.