'Re-Awaken' is een geremasterde en bijgewerkte versie van het album 'Awaken', gebracht door een bizarre ziel die zichzelf Nordvargr noemt. Het draait eigenlijk om Henrik Bjorkk, een Zweedse muzikant die op zijn eentje een gigantische discografie bij elkaar heeft opgenomen, en quasi allemaal in dezelfde duistere industrial zoals hier terug te vinden. 'Re-Awaken' is geen eenvoudig schijfje geworden, maar wel eentje dat op een zeer treffende manier mistroostigheid, angst en duisternis weet te vatten.

Allereerst is het quasi onbegonnen werk om te spreken van enig instrumentarium: de soundscapes van dit album draaien veelal rond een enkele drone die consequent wordt aangehouden, en slechts sporadisch krijgt het nummer wat opfleuring (indien die term kan gebezigd worden) van ijle vocale bijdragen of extra achtergrondgeluid. Dat maakt het geheel dan ook behoorlijk apart om te verteren.

Toch weet Bjorkk om de aandacht vast te nemen door net genoeg variatie in zijn drones in te bouwen. Daardoor wordt het geheel nooit te monotoon en bekruipt een luisteraar snel een akelig gevoel van eenzaamheid, net alsof men zit opgesloten in een donkere en vochtige kelder, terwijl op het gelijkvloers een sadistische moordenaar een bijl zit te slijpen. Het is precies dat gevoel van dreiging en afzondering dat dit album zo perfect weet te vatten.

Nordvargr is trouwens een van die drone-acts die net als het glorieuze Sunn O))) met relatief weinig middelen of variatie toch weten te boeien. Geen simpele opgave, maar daar komt ook wel bij dat dit plaatje niet eentje is dat iemand even snel snel zou opzetten. Nordvargr vergt een klein uurtje van eenzame afzondering, liefst met hoofdtelefoon zodanig dat de nachtelijke omzwervingen van de artiest tot in het diepst kunnen doordringen. Het enige risico is wel dat er iets van die donkere ondertonen blijft plakken in de ziel, en dat nachten nooit meer hetzelfde zullen zijn.

Meer over Nordvargr


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.