Uit noord-Mexico, meerbepaald Tijuana, komt het Nortec Collective, een kwartet muzikanten, dat het muzikale leven van de zonnige kant bekijkt. Twee van de vier ledn (Bostich, Ramon Amezcua en Fussible, Pepe Mogt) brachten dit jaar het album 'Tijuana Sound Machine' op de markt, waarbij elektronische effecten, samples en beats aangelengd werden met bajosexto, trompet, accordeon, klarinet en al dan niet vervormde stemmen. Het resultaat is een gemoedelijke en zuiderse cocktail: feestelijk zonder extatisch te zijn en relaxt zonder lounge te worden.

De cd wordt gekenmerkt door een lichte sound. Hoempa-ritmes, Balkanreferenties en hoofdwiegende grooves wisselen elkaar af. Het geluid verandert geregeld van samenstelling: het is Ameczua en Mogt duidelijk niet te doen om een repetitieve trance. Toch slaagt de muziek er zelden in om echt te boeien: de veranderingen bouwen geen spanning op. De samples en (al dan niet gemanipuleerde) partijen van de live gespeelde instrumenten mogen dan fijn afgewerkt klinken, ze zijn vaak te klein om ritmisch, melodisch of qua kleur hun stempel te drukken. Hierdoor lijken de instrumenten louter decor en worden de nummers basistracks die een instrumentale solist of vocalist lijken te missen. Hierdoor lijkt het alsof een stuk als 'Jacinto' eindigt nog voor het echt begonnen is.

Enkele tracks ontsnappen gedeeltelijk aan deze problematiek. 'Rosarito' is het enige nummer waar het geluid door de gelaagde opbouw echt gevuld mag worden en de dynamische contrasten wat verder opengetrokken worden. 'Akai 47' profiteert van een volwaardig uitgespeelde accordeonpartij en 'Mama Loves Nortec' werkt beter door de ritmische accenten en de wisselende melodie├źn die het nummer duidelijk in verschillende delen uiteen doen vallen.

De charme van 'Tijuana Sound Machine' ligt in het vlotte geluid en de zonnige uitstraling. Intrinsiek is de muziek te licht om echt te boeien, waardoor de vijftien tracks passeren zonder iets los te maken. Dat die steevast kort gehouden worden (gemiddeld drie minuten), kan een indicatie zijn dat de muziek live verder ontwikkeld zal worden. Hoe dan ook: feestende concertgangers zullen het zich waarschijnlijk niet aan hun hart laten komen. Bij hen zal deze plaat er vlot ingaan.

Meer over Nortec Collective Presents: Bostich + Fussible


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.