Een aantal jaren geleden werd in Finland Norther boven de doopvont gehouden, een band die niet meer dan toevallig grote gelijkenissen vertoonde met die andere Finse act Children of Bodom. Ook Norther grossierde in flitsend gitaarwerk en flink wat toetsenpartijen en de melodie nam het voortouw op de muziek. Maar kleine jongens worden groot en waar Children of Bodom naam maakte, bleef Norther altijd wat in de schaduw staan. De muziek van deze jongens werd echter steeds toegankelijker, een trend die doorgezet werd op hun laatste worp 'Circle Regenerated'.

Voornaamste verschil met vroeger is dat frontman Petri Lindroos weg is en vervangen werd door Aleksi Sihvonen. Wel aardig dat het gezegd wordt, want vocaal gezien is er quasi geen verschil: beide heren beschikken over een hoge en soms schrille schreeuw die niet meteen toelaat om veel variatie te brengen. Geen erg, want bij deze band is het gitaarwerk dat op de voorgrond staat en daar zit het hem best snor. Wie kickt op flitsende soli en vingervlugge melodieën op een bedje van snelle basdrumroffels is aan het juiste adres.

Norther klinkt – ondanks de soms potige ingrediënten – erg open en gladjes en is dus makkelijk verteerbaar. De nummers zijn van opzet eenvoudig en doen soms lichte pop vermoeden. Daar zit hem trouwens ook het probleem: het is allemaal net wat té gladjes en té gepolijst. De plaat heeft geen enkel weerhaakje meer, en de meeste nummers zijn zo verdraaid inwisselbaar dat het an sich niet uitmaakt in welke volgorde een mens ze hoort.

Vooral de cleane zang is misplaatst op dit album: zodra de schreeuwerige vocalen gelaten worden voor wat ze zijn, krijgt een mens een erg stroperige tot zelfs zeurderige, semi-emo zang over zich heen die ronduit pathetisch klinkt. Een goed voorbeeld hiervan is het erg zoetsappige 'Break Myself Away', dat alle clichés van teenage angst aan elkaar rijgt. Ook 'Falling' is in dat bedje ziek, maar dat nummer heeft tenminste nog aardige gitaarpartijen.

Allicht gaat Norther nieuwe zieltjes winnen in de Verenigde Staten, want dit soort metal light lijkt perfect geknipt voor die markt. Echter, dat kan niet verdoezelen dat 'Circle Regenerated' een aaneenrijging is van fletse ideeën en saaie songs, waar zelfs deftig gesoleer niets aan kan verhelpen.

Meer over Norther


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.