Hoewel het Nederlandse Nox misschien nog niet de meest bekende death metalband is die er rondloopt, toch blijkt dit opnieuw een ware parel te zijn. Eigenlijk niet verwonderlijk, want Nox is ontstaan uit de asse van Centurian, een hopeloos ondergewaardeerde maar werkelijk sublieme groep, die ondanks duidelijke muzikale verwantschap met Morbid Angel toch een paar zeer smakelijke albums wist te maken.

Na hun vorige langspeler 'Ixaxaar' hebben de heren nu dus een mini uitgebracht, meteen ook de eerst schijf met een wat meer doordeweekse titel. Aan de muziek is echter niet getornd, en gelukkig maar! Nox plaveit verder op het tekstuele vlak met referenties aan chaos en meer in het bijzonder Choronzon en Zar Zax. Het klinkt allemaal bizar, maar de filosofie achter het geheel is verdraaid goed uitgewerkt.

Muzikaal vertaalt zich alles naar behoorlijk opgefokte death metal, die quasi de hele tijd aan een hoog tempo door de luidsprekers wordt gejaagd. De pompende riffs gaan vaak verschillende richtingen tegelijk uit, maar zijn zo intricaat opgebouwd dat een luisteraar elke keer wel iets nieuw ontdekt. Daarenboven wijkt Nox hiermee af van de death metalclichés en is een hoogst eigen gezicht een feit. Ook de gierende soli die door het zwerk schieten, zijn mooi vertegenwoordigd, en laten horen dat vingervlug gitaarwerk niet noodzakelijk arty-farty hoeft te zijn, maar evengoed meteen voor de slagader kan gaan. De ritmesectie klinkt als een volleerd tankbataljon en houdt het tempo snedig, terwijl de brute zang perfect bij het plaatje past en geregeld een rauwe schreeuw als backing krijgt. Ook al is dit misschien een trucje dat ook Deicide toepast, Nox doet het toch beter.

'The Place of Crossing' is een vrij griezelige intro, waarbij wild uitwaaierende gitaren een bizarre melodie uitzetten. Ook afsluiter 'Procession of Blood' is een bevreemdend instrumentaaltje, maar de vier resterende songs zijn andere koek! Wat te denken van de slachtpartij 'Blessed Is the Hand That Destroys', compleet met turbodrums en een waanzinnig lekkere hoofdriff? 'From Hell to Worse' gaat gewoon verder op dat élan, en 'Psalm 333' is een duidelijke ode aan de chaosgod Choronzon.

Nox is een heerlijke band, zo eentje die niet alleen muzikaal met kop en schouders boven de rest uitsteekt, maar ook eentje met een duidelijk uitgewerkt tekstueel concept. Zo zijn er niet al te veel op deze aarde, dus iedere rechtgeaarde liefhebber van extreme muziek dient de heren op zijn minst een luisterend oor te gunnen.

Meer over Nox


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.