Oasis heeft al zo vaak en zo luid geroepen dat ze 'the fookin' best band in the fookin' world' zijn dat niemand er nog wil over nadenken of dat zo zou kunnen zijn. Men lijkt te vergeten dat Oasis voor velen wel degelijk even de beste groep ter wereld was toen 'Definitely Maybe' in 1994 uitkwam. Op dat moment sloeg de combinatie aan van goed uitgebouwde popsongs en een rock 'n roll-gehalte dat nog steeds de standaard is. Nu wordt Oasis vaak eentonigheid verweten, maar op het debuutalbum 'Definitely Maybe' was daar nog geen sprake van. Samen met een tiende verjaardag dus een goede reden om het album opnieuw uit te brengen op DVD. Het schijfje bevat het hele album in cd-kwaliteit terwijl exclusieve foto's de revue passeren. Vanuit elk nummer kan er doorgeklikt worden naar een spetterende live versie, het passend stukje documentaire en de promotievideo. Handig, het moet gezegd worden.
Het album opent met 'Rock 'n' Roll Star' en de woorden "Live my life in the city / There's no easy way out". Het zijn de heerlijk melodieuze rock en de nasale stem van Liam Gallagher. Hetzelfde gaat op voor het verslavend catchy 'Live Forever'. Dat de melodie centraal staat, wordt bevestigd als die ook in de punkuitspatting 'Columbia' overeind blijft. Punk is ook aanwezig in de tekst ("I was looking for some action / But all I found was cigarettes and alcohol") van het sociaal bewogen 'Cigarettes and Alcohol'. 'Supersonic' lijkt dan weer absurd, maar bevat wel een verwijzing ("Can I ride with you in your B.M.W ? / You can sail with me in my yellow submarine") naar 'Yellow Submarine' van The Beatles. Muzikaal is dat verband ook te leggen, als 'Up in the Sky' dat wat te cliché klinkt, en het korte niemendalletje 'Digsy's Dinner' even buiten beschouwing gelaten worden.
Los daarvan is dit een meer dan waardige heruitgave van een klassieker. Vele (leuke) extra's geven de dvd een bestaansreden, maar zoals altijd is de vraag of het interessant is om én cd én dvd in huis te hebben.

Meer over Oasis


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.