Soms gebeurt het dat een band vanuit het niets komt en quasi iedereen van de sokken blaast. In het geval van Obscura gaat dit zeker en vast op. Bestaande uit een aantal voormalig Necrophagist-leden en bassist Jeroen Paul Thesseling (die destijds Pestilence's legendarische 'Spheres' van lage frequenties voorzag) is dit een parel van vooruitstrevende en afwisselende death metal met oog voor detail en gevoel voor experiment.

Hoewel links en rechts nog hoorbaar is dat een snarenplukker en drummer afkomstig zijn van Necrophagist, gaat Obscura verder, véél verder. Waar de nadruk bij de ene vooral ligt op brutaliteit en technisch kunnen, legt Obscura voor zichzelf de laat zeer hoog en is er ruimte voor subtiliteiten naast de vingervlugheid. Het is dan ook geen toeval dat een naam als Cynic meer dan eens komt bovendrijven bij het beluisteren van dit schijfje. Geregeld neemt dit kwartet gas terug om een aantal haast jazzy interludia doorheen de gortige death metalanthems te gooien. Er is ook veel plaats voor de basgitaar, een instrument dat anders nogal eens verdrinkt in het geheel. Dat geeft Thesseling de ruimte om heerlijke loopjes te spelen die de sound van de nummers erg opentrekken. Een mens zou bijna denken dat dit een soort van death metal light is, maar niets is minder waar: wanneer de heren van leer trekken (zoals onder andere in 'Anticosmic Overload') vliegen de blastbeats een mens om de oren, wordt er duchtig aan de snaren geplukt en mag de grafrochel van Steffen Kummerer zijn werk doen. Maar precies het feit dat de band graag afwisseling in de nummers stopt, maakt het geheel zo aanstekelijk. De brute passages klinken bruter en de luchtige en snedige soli en melodielijnen winnen aan kracht. Het is verdraaid moeilijk om uitschieters te noteren, aangezien de kwaliteit doorheen het hele album gevrijwaard blijft.

Obscura is een nieuwe parel aan het death metalfirmament. Immers, wie bruutheid zo naadloos kan combineren met technisch vernuft en niet vies is van rustige interludia of jazzy intermezzi moet wel sterk zijn. Dit is een zeer mooie binnenkomer!

Meer over Obscura


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.