Met zo'n titel als binnenkomer valt quasi elke band wel op, maar de eer gaat deze keer naar Oceansize, een collectief dat de term 'eigenzinnig' hoog in het vaandel heeft. Zowat elk nummer van dit album heeft een iets andere inslag en het geheel doet ontegensprekelijk eclectisch aan. Maar is dit alles samen een degelijke plaat?

'Self Preserved While the Bodies Float Up' is alvast niet slecht, maar hinkt te regelmatig op verschillende gedachten. Opener 'Part Cardiac' opent wel zeer sterk: logge doomriffs hameren zich in de gehoorgang en de klaaglijke zangstem raakt een gevoelige snaar. Maar Oceansize houdt niet van voorspelbaarheid en laat meer dan eens passages opduiken die de logica van een song doen vervagen. Zo zijn er geregeld plotse tempowisselingen of vervaarlijke atonale passages temidden 'normalere' songstructuren. Soms laat de band zich kennen als een iets toegankelijker versie van Mastodon.

Daar tegenover staat dan weer dat Oceansize een aantal songs heeft opgenomen die verbazend poppy en rustig zijn. Weg zijn de afwijkende songstructuren en de warse noise, en het is gedurende dit soort nummers dat opvalt dat zanggewijs de ijle stem niet altijd even sterk weet te overtuigen. Het is niet vals, maar na een tijdje iets te zeurderig.

Alsof dat nog niet genoeg was, staan er met 'Oscar Acceptance Speech' en 'Silent/Transparent' twee fikse lappen van nummers op dit album die dan weer erg naar postrock neigen en een ambient sfeertje bevatten waarbij zweverigheid en geschifte trips sleutelwoorden vormen. Zo drijft eerstgenoemde op een wel erg dromerige gitaarpartij en schuift het nummer langzaam naar een climax, die echter niet zo explosief is als een mens zou verwachten.

Oceansize heeft wel durf om zo'n sterke hutsekluts van stijlen te gebruiken op een enkel album, en daarvoor verdienen ze vast en zeker een pluim. Het blijft echter zo dat de plaat als geheel te onsamenhangend overkomt en dat het lijkt alsof de heren nog niet precies weten welke richting ze precies uit willen. De atypische noiserock van opener 'Part Cardiac' lijkt alvast een goede suggestie, want in dergelijke songs zijn de heren op hun best.

Meer over Oceansize


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.