Meestergitarist Omar A. Rodriguez-Lopez – de frontman van progrockgroep The Mars Volta die eveneens de oprichter was van het ter ziele gegane hardcorecombo At The Drive-In – heeft zijn tweede soloplaat op de wereld gezet. 'Omar Rodriguez' werd op een paar dagen tijd opgenomen in Amsterdam (hetgeen zich uit in Nederlandse titels en liner notes) en bevat vijf composities die zweven tussen progrock, freejazz en funk. Wie sferische soundscapes en rustige geluidseffecten zoals op Rodriguez' eerste solo-cd 'A Manual Dexterity: Soundtrack Volume One' verwacht, zal dus even slikken.

Omar Rodriguez-Lopez werkt samen met bevriende muzikanten in elk nummer rond één riff, die uitgediept wordt en uitgroeit tot een zware geluidsmuur. De centrale riff verglijdt daarbij vaak naar een baslijn op de achtergrond, terwijl improvisaties de bovenhand krijgen. De band voert een complex spel met vaste lijnen die nu eens de muziek sturen en dan weer helemaal verdwijnen en oplossen in vrije noise of complexe tegenwerkende ritmes. Hierdoor heeft de plaat een erg jazzy gevoel, waarbij de luisteraar in het ongewisse blijft over wat er vooraf afgesproken was. Soms wordt het één-riff-concept helaas wat vervelend: de basisriff van het tien minuten lange 'Regenbogen Stelen van Prostituees' kan wel wat meer variatie gebruiken. De kracht van deze plaat zit hem dan ook niet in het verrassingseffect, maar eerder in een soort vloeiende trance die door de herhaling gecreëerd moet worden. 'Omar Rodriguez' klinkt vooral erg organisch en spontaan. Elke muzikant krijgt de ruimte om zich betrekkelijk vrij te bewegen, maar de meest prominent aanwezige solist is natuurlijk Rodriguez-Lopez zelf. Hij belaadt zijn voortdurend overstuurde gitaar met een massa effecten (de wah-wah ligt er soms wat te dik op, maar goed) en stort zich in dialoog en conflict met zijn medespelers. Van die medespelers valt vooral saxofonist Adrian Terrazas-Gonzales op, die ingenieus samenspeelt met de gitaar en afwisselend leuke harmonieën en schreeuwende herrie neerzet.

'Omar Rodriguez' is een plaat die een hoog improvisatiegehalte koppelt aan een sterke samenhang. De sitarpsychedelica van 'Vondelpark bij Nacht' is iets voor liefhebbers, maar over het niveau van de tracks op deze cd valt niet te klagen. Omar A. Rodriguez-Lopez en zijn muzikanten laten zien dat ze hun instrumenten tot in de puntjes beheersen en maken zo een levendige, extatische plaat die helaas soms nog wat ruiger en afwisselender had gemogen.

Meer over Omar A. Rodriguez-Lopez


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.