Het regent de laatste tijd djentbands, maar als daar acts als Vildhjarta en dit Outcast vandaan komen, kan een liefhebber van extremer en mathematischer metaal daar enkel gelukkig om zijn. Outcast is misschien niet echt onder die vlag te plaatsen, aangezien de heren zich niet bijzonder vaak bezighouden met polyritmiek, maar de muziek is wel erg uitdagend, lekker agressief en weet te overtuigen.
Op het eerste gehoor lijkt subtiliteit een woord te zijn dat niet in de woordenschat van Outcast voorkomt: de muziek is hard en brutaal, met warrige overgangen en soms licht chaotisch aandoende beukpartijen. Echter, die razernij is slechts het topje van de ijsberg, want onderhuids zitten de songs van Outcast verdraaid goed in elkaar. De band begint al bijzonder sterk met 'Elements' en 'Abysmal', twee songs die niet op elkaar lijken en toch netjes samenvatten waar 'Awaken the Reason' voor staat: de gitaren pompen en raggen en gaan geregeld verschillende richtingen uit zonder het spoor te verliezen, de ritmesectie is onwaarschijnlijk strak en afwisselend, de melodieën zijn bizar op het eerste gehoor, maar worden logischer naarmate ze meerdere keren voorbij komen en de zang is bruut en perfect passend.
Nochtans weet Outcast hier en daar een zeldzaam rustpuntje in te bouwen dankzij enkele interludia, die even de stilte voor de storm vormen. Die zijn dan ook verdacht melodieus en sfeervol, haast als filmmuziek... die even later weer losbarst in een tornado aan speciale effecten en een in your face soundtrack die de haren van het hoofd losblaast.
Het is dan ook geregeld duidelijk dat Outcast ooit voortgekomen is uit een hardcore verleden, want sommige van de breaks en leads stammen zo uit dat specifieke genre, maar Outcast heeft dat alles wel naar een veel hoger niveau getild, kwestie van instrumentbeheersing en songstructuren.
'Awaken the Reason' is een potig plaatje vol lekker agressieve songs, die evenzeer iets te bieden hebben voor een luis

Meer over Outcast


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.