Ov Hollowness is een Canadese eenmansband die voornamelijk muziek produceert die klinkt als melancholische en bezwerende black metal.'The World Ends' is ondertussen het derde officiële album en het leidt geen twijfel dat dit 's mans sterkste release tot dusver is geworden,want werkelijk alles aan dit schijfje klopt van de eerste tot de laatste noot. Dat het meteen ook de langste plaat werd (met een speelduur van rond de zeventig minuten) is echter geen beletsel, want Ov Hollowness weet op dusdanige manier te boeien dat die speelduur er zelfs niet meer toe doet.

Vele eenmansbands hebben snel de neiging tot een hoop navelstaarderij en zien vaak niet meer in wanneer een bepaald item voor een song beter is dan wel wanneer er duchtig dient geschrapt te worden. In dat opzicht is er op 'The World Ends' geen noot te veel aanwezig. Heel het album loopt heerlijk vloeiend in elkaar over en door de enkelvoudige thematiek is de rode draad haast onbewust aanwezig. De sfeer van het album bepaalt veel en die zit hier perfect op zijn plaats: alles klinkt uitermate melancholisch en duister, maar zonder die deprimerende zwaarte die bijvoorbeeld sommige funeral doomalbums de nek omwringt.

De snelheid mag dan al vaak behoorlijk hoog liggen, toch duren de songs vrij lang en werken ze met een relatief beperkt aantal gitaarpartijen. Maar die zijn voorzien van zoveel details en werden op zo'n manier uitgewerkt, dat ze haast als sjamanistische bezweringen klinken en daardoor omfloerste mystiek binnen brengen. Dat niet alleen, maar dankzij de melodie die in elk van de songs aanwezig is, blijven de riffs verdraaid lang hangen en zijn ze daarnaast ook nog eens snel mee te neuriën/fluiten.

Het titelnummer is zo'n prijsbeest, met een heerlijk pompende ritmesectie en vooral een gitaarlijn of drie die blijven nazinderen in al zijn epische extremiteit. Dankzij de uitgesponnen songs krijgt het geheel die weidse inslag die alles even opentrekt naar grotere hoogten. Wanneer dat dan gecombineerd wordt met de duistere inslag die goede black metal eigen is, maakt dat allemaal brokken.

Ov Hollowness is een van die eenmansbands die werkt. Op 'The World Ends' staat geen noot te veel, weet elk nummer naar de keel te grijpen en vallen er ook na tig luisterbeurten details te ontdekken die voorheen niet opvielen. 'The World Ends' is dan ook een verdraaid sterk schijfje!

Meer over Ov Hollowness


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.