Dartele vogeltjes, kabbelende beekjes, hallucinerende paddestoelen,... dé instrumentale neo-hippies van de Ozric Tentacles zijn er weer! Meer nog, dit jaar maken ze welgeteld twintig jaar hypnotiserende soundscapes en dat is een reden tot feesten. Vandaar de release van deze mooi verpakte dubbelaar die enkele hoogtepunten uit de wervelende carrière van de band aanhaalt.
Ozric Tentacles heeft een geheel eigen stijl en geluid. Ellenlange, zweverige intro's en ambienteske klanktapijten bouwen langzaam maar zeker op tot een steeds sneller kloppend hart dat een spervuur bevat van jankende gitaarsolo's, wervelende baspartijen, ijle (dwars)fluitkreten en spacy elektronica. Even snel als deze vloedgolven van instrumentaal geweld opkomen, ebben ze echter weer weg tot een mooie, kalm borrelende oceaan. Nummers die tien minuten duren zijn zeker geen uitzondering bij deze bende, die live de duurtijd van deze liedjes gerust durft te verdubbelen. Dankzij veel tempoversnellingen en –vertragingen zorgt de band voor een intensief en interessant klankspel. Ozric Tentacles wibbelt en wobbelt, zwiebelt en hobbelt. Door altijd dezelfde typerende formule aan te houden, zijn Ozric-platen onderling wel nogal inwisselbaar. Hetzelfde geldt voor deze verzamelaar, die totaal niet als een geschiedkundig overzicht klinkt maar veeleer als de zoveelste (23ste !) nieuwe uitgave. Het enige dat opvalt, is dat de groep doorheen de jaren steeds meer en meer elektronische geluidjes (als een soort 'derde dimensie') in haar nummers is gaan verwerken. Deze verjaardagsplaat is echter wel een prima muzikale reis doorheen de imaginaire klankwerelden van oppergoeroe Ed Wynne en zijn bezwerende kompanen. Vreemd genoeg zit er tussen de 17 tracks niet één bij van in de beginperiode (die eerder verzameld werden op de illegale 'Kellog's Box'). Hoewel dat het 'Best of'-concept een beetje ondermijnt, hoeft het niet te storen vermits de band niet anders doet dan muzikale hoogtepunten verzinnen. Eén van de climaxen op deze dubbelaar is de heerlijke basgroove van 'Wob Glass', die zich als een hardnekkig thema doorheen het psychedelische, elektronische landschap van het nummer boort. Andere veelgebruikte technieken die steeds heerlijk verdovend werken, zijn digitale dubs met typische reggaebaslijnen en tegendraads wippende keytoetsen (zoals op het geweldige intermezzo 'Sultana Detrii'). Een extra bonus van 'Kick Muck' met videobeelden geeft bovendien aan hoe Ozric Tentacles dit psychedelische klankspel live brengt. Een mooie, zelfgetekende layout met de typische heksenfiguur en veel fantasy-elementen zet deze prima verzamelaar verder prachtig in de aandacht.
De groep die reeds optrad in catacomben van kathedralen, in Stonehenge, heilige bossen en op de meest onaardse plekken die men zich kan inbeelden, houdt zich hardnekkig overeind. Wie nooit eerder van hen gehoord heeft, zal in deze dubbele verzamelplaat een fijne ontdekking vinden. De Flower Power is duidelijk niet voorbijgestreefd.

Meer over Ozric Tentacles


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.