De Catalaanse componist Antonio Soler (1729-1783) spendeerde het grootste deel van zijn leven als monnik in een Spaans klooster. Naast zijn bezigheden als monnik en de verplichte composities die hij voor allerhande gelegenheden moest afleveren heeft Soler liefst 150 klaviersonates nagelaten. Aan een langzaam tempo is NAXOS bezig om al die sonates uit te brengen in uitvoeringen door klavecinist Gilbert Rowland. Met de recentste uitgave in de reeks zijn ze bij volume 11 beland.

Volume 11 bevat negen sonates, waarvan er twee meerdelig zijn. De muzikale taal van Soler is gevarieerd en kleurrijk. Nu eens haalt hij al zijn intieme lyrische kracht boven, dan weer zijn er uitbarstingen van bijna orkestraal klinkende virtuositeit, zoals in de meeslepende sonate in C waarmee de cd opent. Onontkoombaar is de invloed van zuiderse danselementen, wat duidelijk te horen is in de sonate 'Porla Princessa de Asturias'. De speelse ritmes en de korte voorslagjes die de melodie├źn meer cachet geven roepen onmiddellijk Spaanse sferen op. Deze uitbundige stukken zijn qua uitstraling best boeiend, maar het melodisch en harmonisch interessantere werk valt de zoeken in de intiemere sonates of in het meesterlijke contrapunt van het openingsdeel van de sonate in a. Wat in de beide meerdelige sonates opvalt is dat Soler, in vergelijking met de eendelige sonates, zijn thematisch materiaal dieper uitwerkt waardoor er zowel op gebied van contrapunt als op gebied van harmonie interessantere werken ontstaan. Het korte maar bijtende 'Minue di rivolti' uit de sonate in Bes is daar een ideaal voorbeeld van. Gilbert Rowland toont zich een uitstekend verdediger van Soler. Hij heeft zowel de virtuositeit in zich om de razendsnelle en veeleisende delen tot een goed einde te brengen als het gevoel voor timing en lyriek dat de langzame delen, waarin Soler zich op zijn best toont, vragen.

De achtenzeventig minuten op deze cd zijn niet altijd even interessant, maar dit is zeker en vast een plaat die het ontdekken waard is. Een uitgave die de echte klavecimbelliefhebber niet mag missen!

Meer over Padre Antonio Soler


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.