Dat veel muzikanten er nevenprojecten op nahouden, is algemeen bekend. Dat het opperhoofd van death metalmonster Hypocrisy tevens de bezieler is van een heerlijk poppy industrialband, is al veel minder geweten. Toch is het zo dat Peter Tägtgren (tevens eigenaar van de befaamde Abyss Studios) in wezen meer verdient en meer populariteit geniet als frontman van Pain. Na het horen van 'Psalms of Extinction' valt dat wel degelijk te begrijpen, want deze muziek is perfect op maat gesneden voor een groot publiek, zonder evenwel de scherpe randjes weg te vijlen.

Het feest begint al vanaf 'Save Your Prayes': een heerlijk miltante beat zoals onder meer ook Die Krupps of Rammstein die plegen te incorporeren, lekker heftige en beukende gitaarlijnen en een clean zingende Tägtgren die eens te meer laat horen dat hij behoorlijk geniaal is als het op melodieën bedenken aankomt. Het is allemaal bijzonder dansbaar en laat dat nu net de bedoeling zijn. Ook 'Nailed To the Ground' of 'Zombie Slam' hebben van die overheerlijke dreunen met ranzige en tegelijk klinisch klinkende gitaarlijnen die de beentjes in beweging drijven. Een heuse verrassing duikt op bij nummer zes: 'Play Dead', zowaar een cover van het Ijslandse nimfje/speciaal geval Björk! En ook al mist Tägtgren die typische 'vals of net niet'-toets die Björk bezit, toch weet hij dit nummer haast naadloos om te toveren in een fantastisch industriallied, in die mate zelfs dat het niet te merken is dat het om een cover gaat. Daar blijft het niet bij, want de ene aanstekelijke beat en riff volgt de andere op, tot afsluiter 'Bitch' is weggestorven en de vinger onweerstaanbaar in de richting van de repeatknop schuifelt.

Puristen gaan mogelijk zeuren over het wat zachtere karakter van Pain, maar dan moeten die dringend nog eens luisteren. Het is immers niet iedereen gegeven om dansbare en vlot klinkende nummers zo makkelijk uit de mouw te schudden en tegelijk stevig te blijven. Peter Tägtgren lukt het en hopelijk weet zijn nieuwe platenmaatschappij hem te katapulteren naar de top, waar hij al lang thuishoort.

Meer over Pain


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.