Er hangt een mist van raadsels om dit Zweedse duo, dat eerder al furore maakte als Sara and Jenny. Feit is dat beiden uit Stockholm komen en een typisch Scandinavische neus blijken te hebben voor muziek die het eenvoudige karakter van pop combineert met diepgelaagde en complexe goedgevoel-elektronica. Verder staat in de top acht van hun MySpace-pagina naast een paar obscure vriendjes niemand minder dan Rod Steward en heeft Pallers onderdak gevonden in het underground label Labrador. Met het slechts vier tracks tellende plaatje 'Humdrum' scheert dit tweetal echter erg hoge toppen.

Deze EP is helaas een korte smaakmaker, maar wel een van formaat. De elektropopschijf gaat voor bijna een half uur uiterst intens luisterplezier. Er wordt hier immers gegoocheld met de meest warme en aangenaam klinkende elektronicageluiden. Basistrack 'Humdrum' is een heerlijk gelaagde opeenstapeling van tunes, pulsen, space- en discogeluiden die samen als een warme deken de vrij eenvoudige basissong omwikkelen. Een keer of twee klimt het nummer naar een ronduit schitterende climax. Het door de vocoder vervormde zangstemmetje waarmee Pallers een naar die andere Zweedse elektropoptovenaar Jay Jay Johannson knipoogt, houdt deze song dan weer netjes met beide voeten op de grond. De meer instrumentale, verlengde 'Pallers Delight Version' maakt het bestaande niet gewoon een stuk langer, maar aarzelt ook niet om een aantal klanken en karaktertrekken toe te voegen. Een nog hollere, meer echo├źnde eindklank en een minder op elkaar gestapelde structuur zorgt voor een bedwelmend dansresultaat. De afsluitende 'Ultimate Epic Remix' doet het dan weer iets agressiever door krakende beats toe te voegen die los door de ruggengraat kruipen (enkel al de zoektocht naar dit werkelijk perfecte geluid moet een eeuwigheid in beslag genomen hebben) en met typische spacediscotrommeltjes aan de slag te gaan. Meer baspulsen, minder hoog zwevende tonen en een expliciete percussie-invulling maken deze helemaal instrumentale versie de stoerste van de drie. Een voldoende van elkaar verschillend karakter maakt dan ook dat deze ep nergens als een herhalingsoefening overkomt, maar wel als een mooi, consistent geheel. Een tweede nummer tussenin, 'Slow Down Quickly', zorgt bovendien voor een mooi breekpunt. Deze meer zachtmoedige track glijdt voort op een diepe dubbassen een schuifelende breakbeat en stelt de lieflijke en haarzuivere stem van de mannelijke zanger helemaal vooraan. Hierdoor krijgt het nummer zelfs een beetje een romantisch tintje. Handengeklap en verheven elektronica zijn hier toegevoegde componenten.

Pallers bewijst eens te meer dat Zweden heer en meester zijn in het maken van goede elektropopmuziek. Enkel gaat deze ep wel voor een heel erg goed gevoel. Werkelijk elk zorgvuldig uitgedokterd stukje van de veelgelaagde digitale puzzel zit hier netjes op zijn plaats. De wereld zou wel eens verstomd kunnen zijn wanneer deze heren met een volledige plaat op de proppen komen, want zoiets moois verbergen mag ronduit een misdaad genoemd worden.

Meer over Pallers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.