Paradise Lost is een unieke band: met hun debuut 'Lost Paradise' legden ze de basis voor het doom / deathgenre en in 1995 toonde de band met 'Draconian Times' een sterk staaltje gothic metal. De band onderging op de volgende albums een experimentele fase maar op 'Paradise Lost' wist het collectief toch voor een deel de sound van 'Draconian Times' te herwinnen met de stevige gitaren, de rauwe melodieuze vocalen en de gotisch klinkende keyboards. 'In Requiem', hun nieuwste opus, gaat echter nog een stapje verder en staat gelijk met de reeds vermelde klassieker. Sterker nog, het album overtreft die laatste zelfs bij momenten.

Al vanaf opener 'Never for The Damned' wordt duidelijk dat Paradise Lost ervoor heeft gekozen de hardste, donkerste en meest atmosferische kantjes van weleer uit te diepen: zo begint het nummer met een donkere, sfeervolle keyboardintro waarna de hele boel traag maar écht heavy uitbarst. 'In Requiem' staat als een huis en heeft een boodschap: Paradise Lost is weer een echte metalband. En wat voor één: van trage, heavy nummers als 'Never for The Damned' en 'Beneath Black Skies' tot mid-tempo beukers als 'The Enemy' en 'Ash & Debris' slagen de Britten er nog steeds in om na 10 albums een stevig schijfje dat vonkt van melodie en echte heaviness als 'In Requiem' uit te brengen. Wie echter denkt dat Paradise Lost een loze kopie van 'Draconian Times' heeft gemaakt, zit er flink naast. Het schijfje is niet alleen harder en donkerder, de band brengt ook hier en daar rock- en moderne elementen aan de oppervlakte die in hun experimentele fase zijn ontwikkeld: nu eens een beetje in 'Praise Lamented Shade', dan weer een stukje in 'Unreachable'. Deze invloeden mogen dan beperkt zijn, ze maken het fantastische plaatje dat 'In Requiem' is wel compleet. De donkere, tragische maar bloedmooie sfeer die Paradise Lost creëert met afsluiter 'Your Own Reality' is immers gewoon een zuiver kenmerk van de band zelf.

Paradise Lost is terug en hoewel zijn zelfgetitelde voorganger dat al aankondigde, is deze schijf een veel verder uitdiepen van het prachtige, donkere en zware metalen potentieel dat Paradise Lost gewoonweg is en bewijst te zijn.

Meer over Paradise Lost


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.