In 2004 werd het project Plantlife door ene Jack Splash uit de grond gestampt, met de bedoeling een beweging te starten en niet zomaar een groep. De muziek die daarbij hoort, kan ergens gesitueerd worden tussen Cee-Lo Green, Andre 3000 en andere hedendaagse funkhelden. De debuutplaat, 'The Return of Jack Splash', werd door de invloedrijke dj Gilles Peterson gekroond tot plaat van het jaar in 2004. Daarbovenop oogstte hij lof bij collega's als Pharell Williams, Mos Def en The Chemical Brothers. Een nieuwe funkbelofte was geboren.

Na vier jaar in de studio zwoegen, heeft Plantlife nu dus een tweede plaat uit, 'Time Traveller'. Wat opvalt, is dat de plaat homogener is. 'The Return of Jack Splash' was wisselvalliger en meer divers: de genres vlogen je om de oren en uitstekende nummers werden gevolgd door miskleunen. 'Time Traveller' is continue, zowel qua kwaliteit als stijl. Die stijl valt het best te omschrijven als een symbiose funk, soul, disco en hiphop, vergelijkbaar met wat Prince in de jaren '80 deed, nummers die leunen op een funky basdeuntje en een drumloop, hier en daar opgevrolijkt door een gitaarsolo of een partij blazers, met als constante een falsetstem.

Tot zover het goede nieuws.Want Jack Splash lijkt de lat niet erg hoog voor zichzelf gelegd te hebben en haalt niet het niveau dat je van een funkbelofte zou verwachten. De nummers zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ze zijn nooit echt ondermaats, maar boeien ook zelden. Er wordt geen enkele emotie opgeroepen, geen enkele oerdrift aangesproken, geen gevoelige snaar geraakt.

Tekstueel heeft het allemaal niet veel te betekenen, er is geen groot poƫet aan Jack Splash verloren gegaan. Hij vindt het blijkbaar heel leuk om over het andere geslacht te zingen, geen probleem, maar na tien keer "girl, you're so beautiful" weet je het wel. Het is allemaal nogal makkelijk en weinig tot de verbeelding sprekend. Muzikaal klinkt alles lekker, maar nooit gevaarlijk, spannend of opwindend en waarom zou je dan luisteren? Plantlife heeft de belofte niet kunnen inlossen. 'Time Traveller' is een ongevaarlijk plaatje geworden.

Meer over Plantlife


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.