In sommige gevallen kan het voor een band niet langzaam genoeg gaan. Plutonium Orange heeft ondertussen tien jaar zitten broeden vooraleer deze debuutplaat het daglicht zag. Deze melodische groep, die hints van stonerrock herbergt, heeft een lid van doomband Swallow the Sun in de gelederen, te weten gitarist/componist Juha Raivio. Nochtans ligt dit mijlenver verwijderd van wat hij met zijn andere act uitvoert.

Opvallen doet Plutonium Orange al in de platenbak, aangezien het geheel in een knaloranje hoes is gestopt. Maar uiteraard moet de muziek de doorslaggevende factor zijn, en wat dat betreft zit het behoorlijk snor. Dat Raivio nummers kan pennen, is al langer bekend, maar hier laat hij horen dat ook een meer toegankelijke stijl hem best ligt. Dat maakt dat 'Volume' een aantal vrij catchy rocksongs herbergt. Het stonergedeelte is ver te zoeken, want daadwerkelijke fuzz op de gitaren ontbreekt zo goed als volledig, en tekstueel heeft de band het nauwelijks over onderwerpen die de meeste mensen verbinden aan stonerrock. Wat overblijft is een puik melodisch hardrockplaatje met hier en daar wat hitpotentieel. Zeker 'Bring Out Your Dead' en 'Killer By the Road' zijn winnaars, aangezien ze beiden gezegend zijn met een memorabel refrein en aardige gitaarlijnen. Dat gezegd zijnde, zijn er ook een deel nummers die wat gezichtsloos zijn en nogal makkelijk passeren. Zo is 'Waiting For the Gun' net iets te voorspelbaar en weet opener 'One of Us' niet te ontstijgen aan de clich├ęs van het genre. Zanger Samuli Liekkinen beschikt over een degelijke stem voor dit soort werk: licht breekbaar en soms een tikje nasaal, maar met de nodige actie om vlot variatie te brengen in zijn partijen. Aan het eind van de rit blijft een mens dan ook over met een aardig schijfje, dat misschien nog net dat tikje extra mist om daadwerkelijk op te vallen.

Plutonium Orange is gefundenes Fressen voor liefhebbers van melodieuze rock die toch een stuk steviger uitvalt dan de standaard hitparade rockgroepen van tegenwoordig. Een echte uitschieter is dit album nog niet, maar dat is mogelijk iets voor de toekomst. Tot het zover is, blijft Plutonium Orange een sympathieke, zij het wat onopvallende band.

Meer over Plutonium Orange


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.