Ierland heeft een waas van melancholie over zich hangen. Dat heeft misschien te maken met de regelmatig opduikende mist en het oeroude geloof dat Ierland op de grens met het dodenrijk ligt. Hoe het ook zij, dat mistroostige plant zich voort in haar muziekgroepen en Primordial is daar een heel mooi voorbeeld van. Deze barden leveren met 'The Gathering Wilderness' daarenboven een succulente plaat af.
Tijdens de beginjaren van Primordial ('Imrama') was de band sterk op black metal geënt. De speelsnelheid lag relatief hoog en frontman Alan Nemtheanga gebruikte tot aan voorgaande plaat 'Storm Before Calm' voornamelijk een rauwe schreeuwstem. Op 'The Gathering Wilderness' laat hij die zo goed als volledig achterwege. In de plaats komt zijn getormenteerde zang die heel treffend zijn verwrongen geestesbeelden vol droefenis tot leven laat komen. Primordial wijkt muzikaal flink af van wat men meestal verstaat onder folkmetal, ook al geeft de band ruiterlijk toe dat folkmuziek een grote inspiratiebron vormt. De doorsnee folkmetalband gebruikt een arsenaal aan traditionele elementen en beschikt meestal over een sfeerschepping die veelal als vrolijk kan omschreven worden. Dat het ook neerslachtig kan bewijst Primordial. Geen overdaad aan fluitjes, trommels of bizarre snaarinstrumenten: de band houdt het bij de basis van gitaar, bas en drum. De songs zijn veelal uitgesponnen en herhalen eenzelfde thema tot een haast bezwerend effect ontstaat. Een dromerige toestand van introspectie komt tot stand waarin het haast moeilijk wordt om de eenzame figuur op de kliffen van Eire niet te zien. Alle zeven nummers zijn zeer sterk, maar toch steken het titelnummer en 'The Coffin Ships' er nog net dat beetje boven uit. Het titelnummer omwille van het bedwelmende muzikale thema en 'The Coffin Ships' omdat het bizar agressief overkomt zonder dat het volume of de speelstijl van Primordial aangepast wordt.
Primordial is een van die bands die, voorlopig althans, bekend zijn bij een relatief klein publiek en dat is bijzonder jammer. Wie immers kan genieten van muziek om bij weg te dromen, mét een heel eigen gezicht en een ontroeringskracht om 'U!' tegen te zeggen mag dit niet laten voorbij gaan. Het lijkt misschien een tegenstelling, maar 'The Gathering Wilderness' is pijnlijk mooi.

Meer over Primordial


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.