Wijlen Michael Jamles Williams ofte Prince Far I was één van de grote rasta's in Kingston, Jamaica in de jaren '70. Als rechterhand van ondermeer Bunny Lee en Joe Gibbs en stichter van zijn eigen Cry Tuff label, produceerde de man aan de lopende band zelfgeperste singles, zodat hij toch een stevig repertoire kon nalaten wanneer hij begin 1983 in de getto's vermoord werd. Het is juist doordat deze reggaezanger in zijn hoogdagen zowat drie platen per jaar (!) produceerde, dat er al handenvol kwalitatieve verzamelaars en tributeplaten van Prince Far I zijn verschenen. Anno 2005 is het befaamde Blood and Fire eens in de archieven gedoken om een aantal erg leuke singles en dubplates op te vissen uit de beginperiode van deze woordenprofeet en ervoor te zorgen dat voordien haast onverkrijgbaar materiaal nu ook ter beschikking ligt van een wereldwijde schare fans.

Kenmerkend voor Prince Far I is om minimaal vormgegeven reggae- of dubnummers met zijn erg diepe stem narratief op te luisteren. Slechts zelden gaat hij echt tot zingen over, wat zijn muziek erg vatbaar maakt voor manipulatie en eigen interpretatie. Vandaar dat deze toaster aanvankelijk al zo populair was bij het Engelse publiek. 'Silver & Gold' bewijst waarom. Juist dankzij die connecties over de oceaan met ondermeer studiogoeroe Adrian Sherwood (On U Sound), kon Prince Far I kwalitatief sterke muziek maken met een grote technologische perfectie, iets dat bij de meeste reggaeplaten uit die tijd niet het geval was. Die kwaliteit is ook weer een rode draad doorheen deze mooie verzamelaar. Negentien liedjes lang, waarvan bijna de helft dubversies, bewijst de cd dat deze halve zanger erg aanstekelijke, diep bezwerende muziek wist te maken. Erg sterke baslijnen en wat klaterende percussie zijn de basisingrediënten en worden slechts af en toe versterkt door die typisch afgeblokte, Caraïbische slaggitaar. Die minimale, suggestieve weergave van reggaenummers maakt dat wat eenvoudige echodubs of vage blazerstoten volstaan om bijvoorbeeld 'War is Over' naar een hoger niveau te verheffen. Verder wordt op deze manier de klemtoon ook gelegd op de vocale invulling, ook al is die beperkt. Zo worden drie tracks versterkt met de warm zweverige stem van rastakameraad Errol Holt. Met name in 'Gimme' en zeker in de dubversie van dit nummer zorgt dat voor een prachtig rootsvuurwerk. Voorzichtige ondersteuning van de baritonsax en wat ijl zweverige zangfrasen zorgen voor een verslavende drive. Bij wijze van toemaat mag een extra lange versie van 'Yes Yes Yes' (gebaseerd op het klassieke ritme van 'No No No') samen met Errol Holt deze geweldige plaat afsluiten.

Blood and Fire maakt zijn reputatie als toonaangevend reggaelabel met deze nieuwe tributecd meer dan waar. 'Silver & Gold' is niet enkel een pracht van een geschenk voor de verzamelaars, maar ook een erg goede release die aangeeft waarom de naam Prince Far I nooit mag vergeten worden bij reggaefans.

Meer over Prince Far I


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.