Pro-Pain, het hardcorecollectief rond brulboei Gary Meskil, is al jaren zo solide als de fundamenten van de Himalaya: nooit wijken deze heren af van het rauwe hardcorepad en nooit stellen ze teleur. Hun laatste wapenfeit 'The Final Revolution' is eens te meer een loei- en loeiharde beukschijf met het hart op de juiste plaats, de stem vol van verontwaardiging en de vuist ostentatief de lucht in geheven: een statement van hoe beenharde hardcore/metal dient te klinken!

Aan de formule van Pro-Pain is nog steeds niet getornd, ondanks de bijna ontelbare bezettingswissels die frontman Meskil te verwerken had door de jaren. De basis is hardcore/punk met een fikse metalinslag met daarboven de stevige grom van Meskil. Het gitaarwerk is eens te meer snedig te noemen en het geheel klinkt opnieuw zo agressief als de pest. Waar deze keer de band het verschil in maakt, is de sterke songs. Nu heeft de groep nooit echt ondermaatse platen gemaakt, maar niet alles was even memorabel. Echter, met 'The Final Revolution' schiet Pro-Pain de volle twaalf keer met scherp en vooral: raak.

De groove die onlosmakelijk verbonden is met deze groep, is prominent aanwezig te midden de lompe beukriffs en dat verlucht het geheel wat. Hoewel Pro-Pain altijd een beukband is gebleven, mag de melodie links en rechts het voortouw nemen en hoewel dit album zeker en vast niet zo melodieus is als 'Round 6' bijvoorbeeld, maken die smeuïge gitaarsolo's en die afwisselende riffs het verschil.

De rauwe strot van Gary Meskil is nauwelijks veranderd tegenover vroeger en hij blaft nog steeds met verve over de zaken die hem kwaad maken, wat na twintig jaar nog steeds behoorlijk wat blijkt te zijn. Wie daar aan twijfelt, dient dringend nummers als ''One Shot One Kill', 'All Systems Fail' of 'Mass Extinction' tot zich te nemen, liefst in grote doses.

'The Final Revolution' is de zoveelste klassebak van een band die met recht en reden een levende legende mag genoemd worden. Misschien iets te metal voor de recht-voor-de-raapse hardcorefan, maar wel degelijk een album dat met scherp schiet en een schot in de roos vormt. Hopelijk staat de titel enkel op de inhoud en mag Pro-Pain nog veel jaren de vlag hoog houden.

Meer over Pro-Pain


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.