Binnen het hele black metalgebeuren zijn er al vele varianten opgedoken. Het is niet meer zo dat enkel bands met een vreselijk groezelige sound en een hang naar teksten over de duivel het mooie weer maken, er mag immers geëxperimenteerd en uitgebreid worden op dat aloude basisbeginsel. Progenie Terrestre Pura mag dan al misschien nog onder de ruime vlag van black metal vallen, toch is dit project/band veel meer dan dat en leveren ze met 'U.M.A.' een erg frisse en intrigerende schijf af die smaakt naar meer.

Progenie Terrestre Pura houdt zich niet bezig met het louter verheerlijken van Satan en wat dies meer zij, maar kiest resoluut voor een science-fiction inslag. Op zich ook niet zo apart (Limbonic Art deed het hen ergens al voor), maar dat futuristische aspect werkt erg hard en goed door in alle songs van dit album en het geheel is ook consequent zo doorgedreven dat de toekomst uit alle poriën wordt uitgeademd. Dat vertaalt zich naar lang uitgesponnen tracks met een licht kille en robotische gitaarklank, erg synthetisch aandoende drumpartijen en vocalen die eerder weggemoffeld zitten, maar toch nog net genoeg hoorbaar zijn om niet helemaal te verdwijnen. Dat ijle en etherische is een wezenlijk onderdeel van de sound van Progenie Terrestre Pura en dat werkt ook in hun voordeel, want de onwereldse atmosfeer die deze jongens doen ontstaan werkt ook echt.

Alle teksten worden in het Italiaans gezongen/geschreeuwd, maar dat doet hoegenaamd geen afbreuk aan het geheel. De half raspende, half fluisterende zang is begeesterend en omdat het precies een andere taal is dan het Engels werkt dat nog iets meer in het aparte voordeel van deze groep. De vrij uitgebreide tracks durven overigens geregeld snel voorbij razen, maar er worden genoeg rustmomenten ingelast dat de spanningsboog werkt en verveling nauwelijks toeslaat. Qua speltechniek gaat de band er ook niet naast, wat bijvoorbeeld goed te horen is in het instrumentaaltje 'La Terra Rossa Di Marte'.

Progenie Terrestre Pura is geen doorsneeband, dat is het minste wat een mens kan zeggen. Maar hun duidelijk doorgetrokken concept (op alle vlakken) gekoppeld aan bovengemiddelde songs en een opvallende klank maken 'U.M.A.' een te ontdekken schijf die slechts spaarzaam alle geheimen prijsgeeft.

Meer over Progenie Terrestre Pura


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.