Genesis P-Orridge is de oppergod van het industriële experiment. Hij zorgde een goede drie decennia geleden al voor veel ophef met zijn erg avant-gardistische en eigenzinnige combinatie van postpunk, wave en noise in het fabuleuze Throbbing Gistle. Voorzien van de nodige zinsverbijstering en theatrale opsmuk bleek Orridge niet terug te deinzen voor een stevige dosis elektronisch gefrutsel. Dat leidde tot het befaamde Psychic TV en bracht inmiddels al zo'n zeventig releases op, variërend van mijlpalen in de muziekgeschiedenis ('Allegory and Self') tot nauwelijks aanhoorbare, live opgenomen rommelherrie.

Hoewel minder opvallend dan weleer en na een lange rust, blijkt Psychic TV opnieuw springlevend. In 2003 kende de groep een succesvolle reïncarnatie onder bijnaam PTV3. Meer nog, de capaciteit tot het schrijven van krachtige, mysterieuze songs blijkt -samen met het nogal luidruchtige, experimentele trekje- nog perfect aanwezig. 'Hell Is Invisible ... Heaven Is Her/e' levert tien tracks af waarin wave, gitaarnoise en een stevige portie psychedelica elkaar vinden en laat zien dat Genesis P-Orridge en co nog altijd even eigenwijs en pittig uit de hoek kunnen komen.

Hoewel erg gevarieerd en uitdagend, is vooral veel energie gelegd in het omkaderen van feitelijke songs. Dat maakt deze cd erg toegankelijk naar Psychic TV-normen. Toch is dit plaatje een gedurfde, krachtige uppercut in het gezicht van de luisteraar. Duistere gedachten over dood, verderf en marginaliteit worden dreigend, maar met volle overtuiging geuit. Zo barst het langdurige 'I Don't Think So', dat aanvangt als een soort van traag voortschrijdende, poëtische wandeling met een metalen stem, plots open in een soundclash van pure noisegitaren en wegdraaiende effecten. Charismatische frontman Orridge brult als een aap, huilt als een demon of roept als een bejaard spook. Tegelijkertijd presenteert Psychic TV songstructuren om van te duizelen. De ene keer neigt de band richting duistere wave met tegendraadse, overstuurde gitaren en gescandeerde teksten, de andere keer richting uptempo brulrock. Het prachtige 'Hookah Chalice' begint als een snel, bitsig postpunknummer, glijdt vervolgens weg in een dromerige, ijle soundscape om even later opnieuw de hel te laten losbarsten. 'New York Story' wentelt zich langzaam in diepe gitaareffecten die slechts gebonden worden door een kort aangeslagen tamboerijn en verkeert daardoor in een psychedelische Velvet Underground-roes. Dat maakt dat liedjes ook gerust kunnen variëren van vijf tot een ruime tien minuten zonder ook maar één ogenblik aan intensiteit in te boeten. Naar het einde toe dreigt de drive uit 'Hell Is Invisible ... Heaven Is Her/e' een beetje te verdwijnen en glijdt de plaat meer en meer weg richting zwaar gedrogeerde, psychedelische songs, zoals het meer dan tien minuten durende, rommelige 'Just Because'. Gelukkig doet dit geen afbraak aan de spitsvondigheid van deze cd.

Genesis P-Orridge, die zich enige tijd geleden borsten liet aanmeten en zich tot man/vrouw doopte, bewees al eerder dat waanzin en muzikale genialiteit kunnen samengaan. Ook de verrijzenis van zijn meest succesvolle project Psychic TV mag gerust geprezen worden. 'Hell Is Invisible ... Heaven Is Her/e' is een monsterplaat.

Meer over Psychic TV / PTV 3


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.