Soms komen steengoede bands uit een land waarvan niemand het ooit had verwacht. Neem nu het geschifte death metalcombo Psycroptic. Niemand zou ooit vermoed hebben dat de heren afkomstig zijn uit Tasmanië, maar dankzij een behoorlijk indrukwekkend album dat uitgekomen was via het kleine Nederlandse label Neurotic wisten zij wel de ogen van de wereld op zich te vestigen. En kijk, blijkbaar vond het grote Nuclear Blast het eindelijk tijd om deze jongens onder de vleugels te nemen. Muzikaal is er weinig veranderd: Psycroptic is nog steeds een van de meest technische death metalbands op de aardbol. Met het verzwakken van Cryptopsy staan deze heren klaar om de fakkel over te nemen.

Wie vroeger reeds een zwak had voor de ADHD-death metal van Psycroptic zal ook deze keer het hartje kunnen ophalen, wie er zenuwaanvallen van kreeg kan maar beter dekking zoeken. Maar toch zijn er subtiele verschillen tegenover vroeger. De brute grunt die geregeld werd afgewisseld met een schelle scream, is wat verdwenen. In de plaats is een rauwe schreeuw gekomen die nog steeds erg death metal aandoet, maar toch beter verteerbaar is. Hoewel de muziek op momenten nog steeds lastig om te volgen valt (althans bij de eerste luisterbeurt), is er dit keer voor gekozen om de nummers iets consistenter te maken en dat doet de band deugd. Maar geen nood! De tempowisselingen zijn weeral legio, de gierende soli bevatten meer noten dan het jaarlijkse quotum van cashewnoothandelaren en de razernij is alomtegenwoordig. Daar ligt het enige zwakke punt van Psycroptic (net zoals bij Cryptopsy, overigens): de techniciteit van het geheel lijkt vaak te overheersen op memorabele songs. Maar bij Psycoptic is dit euvel bijna volledig weggewerkt en is het een plezier om loos te gaan op de talloze blastpartijen die dit album rijk is.

Voor liefhebbers van technische death metal is dit album er eentje om in te lijsten. Brrut en afwisselend, hyperkinetisch en gedurfd maar bovenal loei- en loeihard, dat is waar Psycroptic voor staat. En in dit geval moet dat zeker niet meer zijn.

Meer over Psycroptic


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.