Puin + Hoop presenteert na ‘Door’ ‘Er Zit een Gat in de Soep’. De surrealistische Dahli-invloeden druipen van dit Nederlandse project af. Voor dit driedelig album graaft dit muzikale trio dieper in het rijk van duistere, minimale ambientmuziek en panoramische sfeerlandschappen. Zoals wel vaker in dit genre, bevat deze release ongemanipuleerde liveopnamen die de creatie van het moment centraal stellen, netjes verpakt in een zelfgemaakte hoes en op een beperkt aantal uitgegeven.

Deze lp bestaat uit drie tracks met elk een andere grondtoon: ‘Er Zit’, ‘Een Gat’ en ‘In de Soep’. Met name die laatste palmt met meer dan een kwartier prominent geluid een groot deel van dit totaalgeheel in. De evolutie is telkens zowat hetzelfde: gemoedelijke galm buigt om in een noisy ruis, hoge tonen verrijken met diep gebrom. Langzaam gloeiende en groeiende dronewolken wentelen in hun eigen weelde.

Opener ‘Er Zit’ versterkt met langzame accenten en aanstrijken een groezelig blauw klankspectrum met enkele lichte schakeringen. Hoge scheertonen, snaargalm of ongrijpbare industriële samples zitten subtiel in dit allesoverheersend avontuur verwerkt.

‘Een Gat’ grijpt meer naar hogere kleuren dankzij een minder zware basisdrone. Hoge fluittonen en een dichte mist van vage metaalsamples, roepen beelden op van rangeerstations vol roestende treinstellen. Maar voor dat beeld echt vorm kan krijgen, is het gat alweer gevuld.

‘In de Soep’ tenslotte gooit het over een nog zachtere boeg. Dromerige loops met veel echo zorgen voor een doezelend karakter. Door het aanslaan van enkele voorzichtige noten, vormt zich enige melodie, die toch telkens buiten handbereik blijft. Langzaam maar zeker transformeert deze track naar een tochtige sfeernevel met hoog gierende galm, een vorm van desolate, polaire ambient die wel eeuwig lijkt te kunnen duren.

Puin + Hoop heeft met deze tweede langspeler een mooi stukje abstracte ambient samengesteld. Door te improviseren, transformeren de drie heren puin in hoop. Letterlijk zelfs, want de oorspronkelijke opnamen voor deze plaat bleken eerst onbruikbaar, maar zijn toch netjes herkauwd tot het huidige resultaat. Drie keer domineert de sfeer maar blijken diepe details met doordachte kracht essentiële katalysatoren. Het is aan de durvers om deze trip te ondernemen, liefst meermaals.

Meer over Puin + Hoop


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.