Het Spaanse barokgezelschap Exaudi Nos laat haar licht schijnen op muziek van de Spanjaard Joan Pau Pujol (1570-1626), een vertegenwoordiger van Spanjes gouden zestiende eeuw. Dit is een cd’tje met ruwweg religieuze muziek maar waarin verschillende genres worden vertegenwoordigd. Centraal staat de achtstemmige ‘Missa Sexti Toni’, een compositie die haar wortels heeft in de oude polyfone renaissancestijl. Andere religieuze werken zijn motet ‘Beatus Vir’, een ‘Regina Coeli’ en een ‘Magnificat’ en die worden omsloten door drie Romaanse gezangen (‘Villancets’) die in een modernere en dus meer vloeiende stijl geschreven zijn.

Er wordt met zin en enthousiasme gezongen en nergens meer dan in de drie ‘Villancets’met hun meer wereldse poëzie en thematiek. Die worden met veel inlevingsvermogen uitgeacteerd en maken dankbaar gebruik van de suggestieve, sappige stemkleur van enkele van de zangers. Opvallende woorden en frases worden soms best theatraal uit de tekst gelicht en het zijn zulke ingrepen die deze muziek levendig houden.

De liturgische muziek zelf bezit meer beheersing maar ook daar valt op hoe geritmeerd de tekst uitgesproken wordt. De vocale lijnen volgen op heel natuurlijke wijze de cadans van de tekst die erop gezongen wordt en de instrumentalisten volgen die fraseringen nauwgezet. Het ene werk is al wat verstaanbaarder gebracht dan het andere. Vooral de Latijnse mistekst is makkelijk te volgen, in tegenstelling bijvoorbeeld tot het ‘Magnificat’.

De groep instrumentalisten bestaat uit een cornetto, schalmei of shawm, dulciaan en trombone. De bas wordt afwisselend vervuld door theorbe, barokgitaar, bas of orgel of vaker een combinatie van verschillende die instrumenten samen. Vooral de gitaar, die enkele van de ‘Villancets’ begeleidt, geeft deze Spaanse muziek een herkenbaar tintje. Dit blijft echter vocale muziek en de rol van de instrumenten blijft beperkt tot het ondersteunen van de zangers. Langere instrumentale inleidingen zijn pas een kenmerk van muziek uit een latere periode en zelfs korte interludes voor de melodiestemmen blijven wat op de achtergrond hangen.

Pujol was een uitstekende componist wiens muziek best een breder publiek verdient. Een uitvoering als deze, zelf als hij met drie kwartier lengte wat aan de korte kant uitvalt, doet haar uiterste best om deze muziek op de grens tussen renaissance en barok beter gekend te maken.

Meer over J. P. Pujol


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.