Het collectief Puppetmastaz kondigt zichzelf aan als een “mengelmoes van The Muppet Show en Wu Tang Clan”. Daar is wel wat voor te zeggen, want het gezelschap uit Berlijn (met Amerikaanse en Canadese krachten in de rangen) houdt wel van humor en hiphop. Omdat ze voelden dat het succes wat over zijn hoogtepunt was (“de huisdieren werden nog steeds gedomineerd door de mensen of Humanoids), vonden ze dat het tijd was de dingen eens uit een ander perspectief te bekijken, bouwden het imaginaire ruimteschip Zenturi 01 voor drie maanden Puppetmeditatie in een ver melkwegstelsel . Daar besloten Snuggles, Rhyno, Tango, JB, Fogga en Maloke dat het beter was met het menselijk ras samen te werken en een musical te schrijven voor zowel Humanoids en Puppets.

Die voorgeschiedenis verraadt grotendeels welke muziek op ‘Revolve and Step Up!’ mag verwacht worden: een mengelmoes van avontuurlijke, futuristische hiphop, reggae en elektronica. Zomaar eventjes vijfentwintig tracks lang schiet het überhippe ruimteschip naar de meest diverse planeten. Maar verwacht niet zomaar een ongeduldig knip-en plakwerkje! Naast enkele korte beat- of sfeerfragmenten, staan er veel afgewerkte songs op dit album, erg straffe zelfs. ‘Fresh Day’ krijgt heerlijk droge hiphopritmen, diepe dubs en echo-effecten en afwisselende raps van de Mastaz, die soms wel heel erg vlot en snedig zijn. Dankzij de nodige melodieuze sterkte is dit een stukje perfecte hiphop-ragga-madness.

“Entertainerz got the Brainez”, zo pakt het combo uit. En dat blijkt. Want dit avontuurlijke album bevat een keurig stukje studiotechnische perfectie. Veel meer dan een droog 2-step ritme en mysterieus toefluisterende zang bevat ‘Turnit into Gold’ niet. Enkel donker elektrowave synthesizerriedeltje zorgt verder voor inkleuring, maar met die drie elementen wordt het nummer heerlijk groezelig en mysterieus. ‘Dschinni of Glas’ tapt dan weer uit een totaal ander vaatje. De track is gebaseerd op heerlijke vetkuifblues, die overstuurd en in een hiphopjasje gestoken wordt zodat een echte machosong met lekker vette geluiden ontstaat.

Niet dat het overigens heel de tijd feest is. Tegen het einde aan lijkt de inspiratie wat zoek. Hippe ritmes of melodieën verwateren tot songs met een erg voorspelbare flow en eerder makke uitstraling. Verder is het ook na het achtste gesproken tussenstuk, telkens met titel ‘Skit’, van het goede wat veel aan het worden.

De vijfde plaat van Puppetmastaz is een grappig dingetje. De voorgeschiedenis, het gebruik van poppenkastpoppen in clips en op podium en vooral ook veel goede rhymes maken ‘Revolve and Step Up!’ een luchtig en smakelijk album. Zo hoort entertainmenthiphop te zijn.

Meer over Puppetmastaz


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.