De tijd dat Zwitserland een klein landje in het midden van Europa was dat zich in neutraliteit hulde, is al eventjes voorbij. Althans als het aan metalbands Krokus of Gotthard mag liggen. Hetzelfde geldt voor Pure Inc., een powerrockgezelschap uit Basel dat na zeven bestaansjaren met een vierde langspeler uitpakt. Naar goede gewoonte zorgt de combinatie van woeste gitaren, gebalde energie en melodieuze vuilbekkerij ook nu weer voor een knoert van een plaat.

Pure Inc. is geëvolueerd tot een metalgezelschap met wereldstatus. Het kwartet vat met zijn erg fysieke muziek dan ook mooi samen hoe andere succesbands het aanpakken. Een hoge, zweverige heavy metalzang gecombineerd met zwaar slepende gitaren lijkt zo weggelopen uit het grunge repertoire van Alice in Chains. Uptempo jumpsongs met vocale uithalen en forse riffs zijn, samen met producer V.O. Pulver, geleend van Pro Pain. Toch speelt Pure Inc. niet louter copycat.

Beschouw elke van deze elf songs gerust als een potentiële auditieve aanslag op een uitbundige festivalweide. Een klein stukje in canonzang en een paar diepe grunts in het weinig verhullende ‘ F.U.C.K.’ bewijzen dat er nauwgezet over deze muziek werd nagedacht. Misschien lijkt het daarom dat noodzakelijke zaken als risico of eigenheid soms wat vergeten worden.

Gelukkig neemt ‘IV’ ook enkele keren duidelijk een andere wending. Het ijle, zweverige met drum en bas geladen ‘My Riverbed’ waarmee het viertal zelfs de softe, psychedelische weg inslaat, klinkt hemelsmooi. Ook ballade ‘Number 7’ laat een meer lieflijk gezicht van de band zien, wat zeker geen kwaad kan. Zo durft melodie energie al eens sussen om andere emoties in deze plaat toe te laten.

Meer en meer blijkt ook dat de hoge, schreeuwerige maar ook volle stem van Gianni Pontillo een onmisbare schakel is in het spel van Pure Inc.; één die netjes door de ziel weet te snijden en die het op zich al hoge niveau van dit album toch nog een tikkeltje hoger tilt.

‘IV’ is een prachtige, afwisselende powermetalplaat die voortdurend een sterk melodieus spel speelt. Af en toe durft er al eens een gevoel van herkenning de kop opsteken, maar dat ondermijnt nergens de kracht van dit gezelschap. Op vijftig minuten tijd weet Pure Inc. zijn aanhoorders dan ook netjes plat te walsen.

Meer over Pure Inc.


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.