Queen Elephantine is een vreemd kwartet. De heren kiezen duidelijk voor een cocktail van sfeer en drones, gecombineerd met spaarzaam muziek maken en een lange en uitgebreide opbouw, maar de oriëntaalse invloed die overal doorheen wasemt, drenkt het geheel in dampen van bizarre wierook en kleurt alles in een fel spectrum waarvan zelfs een regenboog denkt dat het erover gaat. Maakt dit 'Scarab' dan een essentiële aanschaf? Allerminst, maar het is wel bizar.

Vier tracks die eigenlijk nauwelijks nummers zijn, aangezien enkel 'Snake' meer op een echt nummer met spelende muzikanten lijkt dan de rest, dat biedt 'Scarab'. 'Snake' is ook meteen het minste nummer van de hele schijf, met een langzame opbouw die nergens heen gaat, riffs (nu ja...) die eindeloos worden herhaald zonder enige vorm van spanning en vocalen die maar wat aanmodderen in een zweverig “kijk eens hoe apestoned ik ben”-timbre dat werkelijk nergens op slaat. Net als de percussionisten, trouwens. Die gaan ook overal en nergens naartoe.

Voor het overige borduurt Queen Elephantine verder op een bedje van atypische percussie die niet altijd even strak zit, oosterse instrumenten en klanken die best wel leuke momenten tellen maar toch nooit echt van de grond geraken en een zanger die eerder neuzelt dan zingt en meer dan eens gewoon zijn mond had moeten houden aangezien hij nu meer op de zenuwen werkt dan iets anders. Geen goede zet om zang te gebruiken, dus en dat valt erg op. Mocht de 'groep' (de term wordt hier op zijn meest losjes gebruikt) voluit gaan voor sfeer en lange drones zou er eventueel nog iets van te maken zijn, maar nu valt het allemaal wat plat, vooral omdat drie tracks gewoon inwisselbaar lijken en het enige nummer an sich gewoon plat op zijn gezicht valt.

Queen Elephantine is zo'n project dat artistieke ambities kent, maar die gewoon in het niets vallen omdat er geen enkele richting in zit. Halfbakken soundscapes met aparte instrumentatie die nergens echt opvalt (laat staan strak is ingespeeld) en véél te lange passages waarin niets gebeurd. A must have, this isn't.

Meer over Queen Elephantine


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.