Raoul Sinier is geen nieuwkomer op het futuristische elektronicalabel Ad Noiseam. Met ‘Guilty Cloaks’ is de multi-getalenteerde Parijzenaar die ook veel productie-, video- en kunstschilderwerken aflevert, aan zijn derde release toe op dit Berlijnse platform. Op dit nogal obscure album zet hij de evolutie van laptop-beatmaster naar volwaardig songschrijver voort. Tien bizarre creaties die een voorliefde voor hiphop, indiepop, krautrock en een experimentele omgeving verraden, zijn het resultaat.

Sinier is een bezige boef. Want ondanks de eenvoudige vierkwartsdrive van een hiphopbeat, bulken zijn songs van impressies en geluiden. Een complexe veelgelaagdheid met veelal akelige uitstraling, wordt genadeloos door drillende haperklanken en hoekige kraakmomenten verstoord. Daarmee lijkt Sinier soms wel muziek te maken voor het jaar 3000, zonder daarom de verwachte spacy blieps of bubbels te moeten inschakelen.

Maar er is ook die andere Raoul Sinier die hier de kop opsteek: eentje die graag elektronisch sterk onderbouwde indiepop maakt zoals in ‘Over the Table’ of ‘The Enlightened Man’ en daarvoor zowel een gitaar als zijn zachtmoedige stem durft in te zetten. Dat laatste nummer bevat overigens een sterk staaltje psychedelica met rafelende beats en een meanderend veld van donkere orgeltonen.

Beiden ontmoeten elkaar in een wel heel erg uiteenlopend muzikaal verhaal dat enigszins doordrongen lijkt met een cocktail van LSD en Prozac. Verleden en toekomst lijken elkaar wat te willen omarmen, maar vaak blijkt de kloof tussen beiden toch nog vrij groot. Daardoor leven sterk futuristische tracks vol cyberelektronica naast leuke, een beetje wazige elektropopsongs, wat best verwarrend is.

Gelukkig houdt Raoul Sinier nog wel vaste greep op melodie en ritme en bevatten de liedjes van de producer een inhoudelijk consistente samenhang (hoewel beats dus wel wat durven te haperen). Mocht dit album niet zo ernstig, soms zelfs wat somber klinken, zou een term als ‘muzikale speeltuin’ niet misstaan. Nu zal Sinier het helaas moeten stellen met ‘vis noch vlees’.

Meer over Raoul Sinier


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.