Soms is het leuk te ontdekken dat ook in de metalen wereld geografische verschillen te horen vallen. Zo heeft Florida een patent op lompe en brute death metal, kent Gothenburg in Zweden melodieuze monsters en in Australië is het botte hakwerk bijzonder goed ingeburgerd. Wie even naast de geschiftheid van ondermeer een Sadistik Exekution kijkt, ontdekt dat er rauwe bands met epische grandeur bestaan die geheel eigenzinnig hun ding blijven doen: Deströyer 666 en Razor of Occam. Deze laatste is trouwens behoorlijk onproductief, want voor een band die meer dan tien jaar bestaat, is dit pas hun eerste volledige album. Het is echter wel een schot in de roos.

Vergelijkingen tussen Razor of Occam en Deströyer 666 zijn legio. Beide doodseskaders bedienen zich van een zwartgeblakerde variant van furieuze thrash, compleet met enigszins satanische dan wel occult getinte teksten, een hese grauwstem en melodieën die temidden de razernij standhouden en precies die spannende klank geven. Maar waarom zou Razor of Occam minder bestaansrecht hebben dan die andere band, wanneer het resultaat zo onweerstaanbaar aanstekelijk is? Op acht nummers gaat dit combo tekeer als een volgroeide cycloon, telkens groeiend in hevigheid per nummer om iedere keer een aantal riffs uit de mouw te schudden waarvan menig gitarist zou willen dat hij of zij ze zelf had bedacht. Het feest begint al goed met 'Altar of Corruption', maar elkeen mag gerust aannemen dat alle acht tracks van hoge kwaliteit zijn. De klank van de Necromorbus Studio is trouwens uitermate geschikt voor dit soort grimmige muziek: elk instrument is netjes te onderscheiden van de rest (zelfs de basgitaar mag eindelijk gehoord worden!) en het geheel heeft niet zo'n afgelikte klank waar vele producties onder lijden. Wat geeft het dan dat de songs misschien nogal veel van elkaar weg hebben? Dit is een geweldig complexloze schijf met enkel beuknummers. Ondanks het grimmige karakter van de nummers weet deze bende ongeregeld tussen de rauwe en messcherpe riffs een aantal melodieën te stoppen die zich genadeloos in het brein nestelen. Het is precies die combinatie van ongebreidelde ruigheid en de juiste dosis melodie die de kracht uitmaakt van de groep.

Voor wie het lekker rauw en snel mag gaan, zonder evenwel de nood aan spaarzame melodie te vergeten, die kan met een gerust hart dit kleinood aanschaffen. Razor of Occam weet meteen te overtuigen en klinkt als een losgeslagen stier met attitude.

Meer over Razor of Occam


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.