Garagerock is momenteel een hype dankzij bands als The Strokes en The White Stripes, waarbij niet zelden wordt vergeten dat een hoop bands al jaren in het repetitiehok zitten te ploeteren. Greg Oblivian (echte naam: Cartwright) is een legende in het garagecircuit en laat zijn simpele gitaarliedjes zo rauw mogelijk klinken.
Na een uitmuntend plaatje van The Ponys brengt het label In The Red nu de nieuwe cd van Reigning Sound uit. De groep er van beschuldigen op de garagerocktrein te springen zou dwaas zijn; zanger Greg Cartwright verdiende tien jaar geleden al ruimschoots zijn sporen bij The Oblivians en The Gamblers, een groep die hij op zijn vijftiende oprichtte.
Bij momenten zijn hier op 'Too Much Guitar' de jonge Rollins Stones te horen toen ze nog haar op hun tanden hadden met een uitzinnig schreeuwende neef van Mick Jagger achter de microfoon in de figuur van meneer Cartwright. Rauwe rhythm & blues wordt vermalen met rock en punk met in elke song een verslavende hook die naar de repeatknop doet grijpen. Vanaf de eerste song 'We Repel Each Other' martelt zanger Greg zijn strot tot bloedens toe om toch maar te laten horen dat hij alles meent wat hij zingt. Op songs zoals 'You Can't Give Me Everything' ligt de nadruk dan weer op Beatlesque melodieën, weliswaar in een rauwe gitaarsaus gedoopt. Cartwright baat als hij niet op tournee is ook nog eens een platenwinkel uit en weet maar al te goed hoe authentieke rock 'n' roll moet klinken: heel simpel maar toch niet eentonig. Deze songs zijn echter absoluut niet geschikt om overdag op de radio te draaien. De vaak onverstaanbaar gezongen vocalen liggen achter in de geluidsmix, wat het geheel de typische garagesound geeft. De titel 'Too Much Guitar' hoeft niet letterlijk te worden genomen want spaarzame optredens van mondharmonica, orgel en piano, instrumenten die Cartwrght allemaal zelf voor zijn rekening neemt net zoals de productie van dit schijfje, zorgen voor voldoende variatie. En ja, dit is allemaal al eens eerder gedaan in de jaren zestig, maar wie kan daarom malen als het spelplezier van de songs afdruipt en de liedjes allemaal netjes onder jukeboxlengte blijven?
Met 'Too Much Guitar' levert Reigning Sound een charmante cd af die klinkt alsof ze in één take is opgenomen. Rauwe rock 'n' roll met een schreeuwlelijk als zanger is nog steeds de perfecte remedie tegen een slecht humeur.

Meer over Reigning Sound


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.