Hoewel Ringworm als groep voor een goeie twintig jaar actief is, blijken de heren nog niet echt grote namen in de hardcorescene. Een goed bewaard geheim daarentegen... Maar wie een album als 'Hammer of the Witch' onder de loep legt, kan behoorlijk snel de 'pijnpunten' bloot leggen: hoewel het album an sich zeker niet slecht is, mist het impact door een grandioos gebrek aan variatie.

Het enige overgebleven bandlid uit de begindagen is zanger James Bulloch. Hij is ook degene die de koers van de band altijd is blijven bepalen en die is voor een – in essentie – hardcoreband opvallend te noemen. De groep houdt zich ver weg van maatschappelijke thema's, maar richt zich meer op de zelfkant van het bestaan, spookachtige verhalen en licht occulte thematiek. Opvallend, maar voor de agressieve en rauwe tint die Ringworm heeft, zit het als gegoten. Bulloch's stem is ook niet brallerig, maar daarentegen schril en hees totdat de man het equivalent haalt van black metal, maar dan zonder het hekserige gekras. Het is in het begin even wennen en het is vooral na een aantal songs dat opvalt hoe erg monotoon zijn schreeuw is. Er zit bijzonder weinig variatie op en het haalt de aandacht van de rest wat weg.

Muzikaal brengt Ringworm metalcore of metalische hardcore die niets gemeen heeft met wat genoegzaam bekend staat als 'metalcore'. Geen melodieuze uitstapjes, geen voorspelbare breakdowns en een klank die niet zo pompend overkomt als de meeste overdadig geproduceerde groepen. Die abrasieve aanpak zorgt voor een mooi contrast met de concurrentie, maar de vrij schrille gitaren, absurd zoemende bastonen en licht blikkerig klinkende drums zijn alweer een 'acquired taste'. Wie een paar sterke tracks wil ontdekken, doet misschien voordeel bij 'Psychic Vampire' (potige riffs), 'Leave Your Skin at the Door' (smerig op een beukende manier) of de titeltrack.

Ringworm is een van de meer aparte hardcoregroepen en dat speelt in dit geval eerder in hun nadeel. De aanpak en volharding verdient hulde, maar het gebrek aan variatie maakt 'Hammer of the Witch' uiteindelijk vooral geschikt voor de harde kern en minder voor nieuwkomers.

Meer over Ringworm


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.