De Franse pianist Eric Le Sage plant om tegen 2010, het tweehonderdste geboortejaar van Robert Schumann, diens volledige oeuvre voor piano op cd te zetten. Een ambitieus project waarvan deze cd het tweede volume moet worden. De drie werken, de sonate op.14 (nummer drie, in f mineur), de 'Fantaisie' in C groot op.17 en natuurlijk de tien impromptu's op een thema van Clara Wieck hebben allemaal een band met Schumanns toekomstige vrouw Clara, die tien jaar jonger was dan hij. De verloving tussen Robert Schumann en Clara Wieck werd lang tegengehouden door Clara's vader en doorheen deze drie werken strijden hoop en teleurstelling, dromerigheid en wanhoop dan ook continu voor aandacht. Niet voor niets siert het portret van Clara en niet dat van Schumann zelf dan ook het cd-boekje...

De sonate op.14 ademt dat typische Schumann-karakter uit: de subtiele vrijheid die Eric Le Sage zich permitteert in het tempo, de uitbarstingen van virtuoos geweld die afgewisseld worden met passages waar een lichte, ontspannen manier van spelen centraal staat en een diepgang en een begrip van Schumanns muziek die toch niet iedereen gegeven is. Het tomeloze karakter, zonder hardheid evenwel, van de zesde impromptu is onmiskenbaar Schumannesk net als het openingsdeel van de sonate. De fuga waarmee de Impromptu's afsluiten wordt met veel helderheid maar erg rigoureus uitgevoerd. De dromerige sfeer waarmee de 'Fantaisie' opent is bijna impressionistisch, in de zachtheid waarmee Le Sage het klavier van de piano aanraakt.

Als enige minpuntje kunnen we eventueel zeggen dat de piano soms eerder mat en zelfs wat uit de verte overkomt. Dat zal natuurlijk eerder aan de klankkwaliteit van de cd liggen dan aan Le Sage zelf maar het maakt dat de hele opname soms wat afstandelijk kan klinken en dat doet de interpretatieve en pianistieke kwaliteiten van de plaat wat teniet.

Toch blijft dit een erg knappe cd, logisch opgebouwd met stukken die allemaal verband houden met Clara Wieck, die een heel overtuigend beeld schept van de pianomuziek van de jonge Robert Schumann.

Meer over Robert Schumann


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.