'Ergens diep in de oceaan' of 'In vrije val door de atmosfeer', zo kan men 'Imperial' omschrijven. Maar het kan ook duidelijker want 'Imperial' is geen softe pastelkleurige new age-cd. Het is ambient die uit de echo –en delaybakjes van gitaarmeester Robin Guthrie komt zweven. Een gemoedelijke plaat die niet onberoerd laat maar snel vergeten dreigt te worden.
Robin Guthrie, voorheen samen met Liz Fraser The Cocteau Twins, probeert het voor het eerst alleen. Aan het diepe openingsakkoord van de titelsong is meteen te horen dat het geen loze poging is. Robin Guthrie weet wat hij doet. 'Imperial' bestaat uit twee donkere akkoorden-drones waar een elektronisch kabbelend riviertje van belletjes tussenstroomt. Een gitaar speelt langzaam en met veel delay beide akkoorden aan elkaar. Een ritmebox zorgt voor licht verteerbare drums. Op deze manier zijn heel wat nummers van de cd opgebouwd. Triphop-achtige golvende beats met eenvoudige melodietjes. En veel herhaling. Deze begint in zesminuten-durende nummers soms te vervelen ('Tera', 'Music for Labour'). Maar het zijn wel deze ritmische nummers die de cd zo mooi maken. In 'Elemental' neemt een piano het knap over en Coldplay kijkt achter het hoekje mee.
Een veel groter deel van de plaat is besteed aan gitaar en galmeffecten. Alles resoneert mee in nummers als 'Thunderbird Road', 'Into Stressa', 'Falling from Grace' en 'Drift'. Dat leidt soms tot Bill Friselliaanse klanken of Vangelis-achtige melodiëen ('Falling from Grace', 'Freefall'). Verschillende warme kleurpaletten die eenzelfde sfeer oproepen. De platenmaatschappij van Guthrie verkoopt het als muziek waarin je jezelf kan verliezen. Dat zijn grote woorden. Zin om weg te glijden is er wel, maar verliezen in Robin Guthrie, neen. Daarvoor zit de cd te volgepropt met galm. Op 'Thunderbird Road' is dat zonder meer rommelige noise. 'Imperial' zijn losse geluidslandschappen die mooi voorbij flitsen, maar die te weinig blijven hangen. Er gebeurt te weinig. De muziek blijft ergens steken, de cd evolueert niet en het raakt dus niet echt.

Meer over Robin Guthrie


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.