'La Forza del Destino' is geen opname van de opera van Guiseppi Verdi. Het is integendeel een schijfje van dance-held Roman Flügel, de man die niet alleen schuilgaat achter Soylent Green (tevens de titel van een sciencefiction-film uit 1973), maar ook deel uitmaakt van het duo Alter Ego en in nog vele andere projecten actief is. Een belangrijk detail is dat 'La Forza del Destino' geen nieuw album is, maar eerder een compilatie van tracks, grooves en andere ideeën die nog op de computer rondzwierven, de restanten van tien jaar werken.

Nochtans is de plaat geen allegaartje van stijlen. Zo getuigt ze duidelijk van een sterke acid house-invloed en kiest Soylent Green resoluut voor een minimalistische aanpak, zonder dat te verwarren met eentonig en saai. Frisse drums, synthesizer-uitspattingen en een duidelijke, melodische ondertoon geven elk nummer een koele sound, maar Soylent Green zorgt ervoor dat het geheel niet afstandelijk gaat klinken. Een nummer als 'Jet Sex' klinkt zelfs bij momenten uiterst funky, maar wordt met acht minuten speeltijd toch wat te lang gerokken. Ook 'Cold Showers' probeert de funky toer op te gaan, maar een kille toon strooit het hele nummer lang roet in het eten. De titeltrack voert dan eindelijk een stevige beat ten tonele en is dankzij een laag ingestelde synthesizer-drone veel opzwepender. 'Stay Stupid' tapt eveneens uit dat vaatje van aanstekelijke elektro-synths en houdt het einde van de plaat levendig door het krachtige 'Humpty Acid' vooraf te gaan. Dat kan echter niet gezegd worden van 'After All', dat eerder slaapverwekkend is dan opzwepend en die trend wordt schijnbaar moeiteloos verdergezet in 'On the Balcony'. 'Low Pt. 1' drijft dan weer voort op een enerverende beat, maar wordt gelukkig opgeluisterd door klik- en plopgeluiden die het geheel boeiend houden.

Het is een prestatie van Flügel dat deze collectie oude restjes niet gedateerd klinkt. Als de vraag echter is wat 'La Forza del Destino' bijdraagt aan de hedendaagse dance, dan is het antwoord daarop: bedroevend weinig. Toch is dit schijfje goed verteerbaar en kan er meer dan eens op stevig op uit de bol gegaan worden.

Meer over Roman Flügel aka Soylent Green


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.