Hij is er: de nieuwe plaat van Root. Het in Gent gehuisveste trio rondom Dominique Vantomme schudde met zijn korte, titelloze debuutplaat al aardig wat volk door elkaar, en dan vooral het traditionele jazzpubliek dat niet voorzien was op hun energieke muziek met pompende bassen en strakke ritmes die de psychedelische rock en opzwepende jazz van de jaren '70 terug in gedachten riepen. Voorzien van Hammond, rhodes, Wurlitzer en clavinet heeft Vantomme instrumentaal hoe dan ook genoeg snufjes aan boord om het geluid van wijlen Weather Report en de namen van Chick Corea, Joe Zawinul, Herbie Hancock en Keith Jarrett op te roepen. Toch klinkt Root als een hedendaags equivalent dat geen moeite heeft met het vinden van een evenwicht tussen power en ballade, waarbij de kitsch gelukkig helemaal uit het vizier blijft. Nochtans is Vantomme weg van mooie melodieën: daardoor krijgt ongenuanceerd kabaal zelden een kans, maar situeren bepaalde nummers zich iets te comfortabel in het hoekje van traditionele song zonder meer, waarbij bombast of voor de hand liggende funk als zijnde iets te evident worden opgerakeld.

'Agree to Disagree' is een plaat die als een continuüm in elkaar werd gezet, waarbij elektronisch getinte geluidslagen vaak de overgang vormen van de ene naar de volgende sfeer. Vanuit een meer abstract klanktapijt ontwikkelt de groep dan meestal een lyrisch beginsel, dat intuïtief verder wordt uitgediept. Toch ontstaat na herhaalde passages van het album het gevoel dat hier en daar voor wat opvulling werd geopteerd, in de gedaante van nummers die nonchalant, meanderend klinken en daarbij vergeten richting te kiezen. De meer aanstekelijke nummers, zoals het titelnummer, 'Bilulykke' (het beste van de plaat) of 'Greetings from Béran Sowe' grijpen nogal graag naar repetitief uitgebouwde structuren die gaandeweg intensiveren. Een ontroerend motief kan daar niet wegstoppen dat Root zichzelf nogal gemakkelijk tevreden stelt met muziek waarin aan de hand van improvisatie materiaal niet echt wordt ontwikkeld. De nummers werken zodoende erg goed, maar blijven dat niet doen: voor wie begin en einde met elkaar verbindt is het onderweg zijn niet langer een uitdaging.

Dat Root met deze puike verzameling thema's zal scoren, is een vaststaande zaak. De energie is op het album immers enorm goed voelbaar: niet alleen aan de hand van wat Vantomme doet, maar ook in het ritmisch duizelingwekkende drumwerk van Geert Roelofs of de dynamisch fladderende bas van Mirko Banovic. 'Agree to Disagree' is de nog niet perfecte plaat van een band met enorm veel potentieel. Kortom muzikanten om met grote interesse in de gaten te houden.

Meer over Root


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.