De carrière van het Griekse Rotting Christ loopt merkwaardig parallel met die van het Portugese Moonspell. Begonnen als rauwe black metalband incorporeerden beiden meteen een grote vernieuwingsdrang om ieder na een totaal verrassend album (respectievelijk 'Sin/Pecado' en 'Sleep of the Angels') opnieuw de basis op te zoeken. Daarbij verloren geen van beiden ooit hun verruimende stapjes uit het oog. 'Sanctus Diavolos' verenigt met andere woorden al het beste van Rotting Christ vroeger en nu.
Opener 'Visions of a Blind Order' zet meteen de toon: rauwe agressie, gekenmerkt door fluks doorhakkende drums en scheurende gitaren, krijgen een ruimere toon door ondergedompeld te worden in een bed van bevreemdende keyboardgeluiden. Frontman Sakis haalt zijn meest giftige strot boven waardoor elk nummer aan venijn wint. Het gebruik van een vrouwenkoor links en rechts op de schijf geeft 'Sanctus Diavolos' een demonische sfeer. 'Thy Wings Thy Horns Thy Sin' heeft een tegendraads ritme maar nestelt zich vlot in de gehoorgang. Het gebruik van Grieks in 'Athanati Este' geeft dat nummer meer diepgang, ook al omdat de tekst mantra-gewijs over een laag repetitieve drums en traditionele percussie wordt herhaald. Het splijtende 'You My Cross' is veruit het gemeenste nummer en weert zich werkelijk als de spreekwoordelijke duivel in het wijwatervat. Met 'Sanctimonius' bouwt de band even een adempauze in, maar daarna is het weer scheuren geblazen. Het epische en vrij lange titelnummer gaat over rustig naar agressief, van episch naar gebald en van rauw naar zacht. Een echte uitschieter is er niet aangezien elk nummer een hoogtepunt op zichzelf vormt en er in elke track wel een deeltje van de hele geschiedenis en evolutie van Rotting Christ te vinden is. De band smeedt op 'Sanctus Diavolos' naadloos haar black metalverleden samen met haar eerder gothic getinte invloeden.
Zonder overdrijven mag gezegd worden dat 'Sanctus Diavolos' een instant klassieker is met songs die dagenlang nazinderen en waarin telkens iets nieuws te rapen valt. De combinatie van duisternis, agressie en experimenteerdrang is in een uitmuntende plaat gegoten die elke adept van de Gehoornde kan bekoren. Serve in heaven / Or rule in hell? Voor Rotting Christ is het antwoord alvast bijzonder duidelijk.

Meer over Rotting Christ


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.