Het nieuwe muzikale kind van Roy Hargrove is geboren. Het kreeg de naam 'The RH Factor – Hard Groove' mee. Uit nader onderzoek blijkt dat deze nieuwe muzikale rhesusfactor overduidelijk positief is. Op deze plaat laat Roy Hargrove zijn visie op wat hij "neo soul/jazz" noemt, horen. De bedoeling is een zo breed mogelijk spectrum van de zwarte muziek te omvatten. Om dit te bereiken weet Roy Hargrove zich als geen ander uitstekend te omringen. Hargrove, als hard-bop trompettist, wordt hier bijgestaan door een exquis gezelschap van soul-, hiphop- en r&b-grootheden: Erykah Badu, Common, D'Angelo, Q-Tip en Steve Coleman, om er maar een paar op te noemen.
Het feit dat Roy Hargrove hier werkt met zo een groot aantal gastartiesten zorgt ervoor dat de plaat heel heterogeen wordt. In de goede zin van het woord wel te verstaan: elk nummer heeft een heel aparte persoonlijkheid. De karakters gaan van groovy en funky zoals in 'Hardgroove' over het meer bij electro-jazz aanleunende 'Out Of Town' tot zwoele soul in 'I'll Stay'. Ook wat betreft de groepssamenstelling voor de nummers is er een grote variëteit. De ene keer ligt de nadruk op het combo, dan weer bij de solisten. Het overgrote deel van de nummers is echter opgebouwd rond de menselijke stem. Dit kan zowel het ijle zweverige stemgeluid van Erykah Badu zijn (zoals bijvoorbeeld in 'Poetry') of de opgewonden raptekst van rapper Common of Q-tip. De rode draad doorheen alle nummers is echter niet meteen de trompet van Roy Hargrove, maar wel de ijzersterke prestatie van de ritmesecties. Bij het dynamisch drumspel en de stuwende baslijnen merk je amper dat hier voor bijna elk nummer een andere basisbezetting het beste van zichzelf aan het geven is. Petje af voor de professionaliteit die hiervan afstraalt.
Het geheel is uiteindelijk een zeer verfrissend stuk zwarte muziek, dat zich perfect thuis voelt bij heet zomerweer. Het resultaat is niets wereldschokkend of extreem vernieuwend, maar wel een evenwichtig geheel van vele zwarte invloeden. Misschien zijn nog niet alle geneesheren op de hoogte van de 'Hard Groove' rhesus factor, maar voor mij mag deze in elk geval al geklasseerd worden als universele donor voor liefhebbers van frisse funky soul/jazz.

Meer over Roy Hargrove


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.