Het is ondertussen een zekerheid geworden: in de potige rock, doom en metal grijpt men hoe langer terug naar de geluiden en klank van de glorieuze jaren zeventig. Nergens is dat meer duidelijk dan op 'CVI', de debuutplaat van Royal Thunder. Atlanta lijkt tegenwoordig wel de hot spot van klassevolle gitaarbands te zijn, want met streekgenoten als Mastodon of Baroness loopt het daar wel erg vlot. Nochtans is Royal Thunder bijlange niet zo zwaar als de collega's, maar dat maakt het er niet minder treffend om.

De band is er wel in geslaagd om tijdens de eerste paar nummers de meeste luisteraars flink op het verkeerde been te zetten. Zo ronken en zoemen de gitaren op de wijze van klassieke Black Sabbath, en is er relatief weinig psychedelica te vinden. Sommige gitaarmelodieën zijn wel etherisch van aard, maar echt om bij weg te dromen valt nogal moeilijk. Hoe verder 'CVI' vordert echter hoe meer de zweverige tonen en multicolore landschappen de bovenhand nemen.

De grootste troef van Royal Thunder is zonder enige twijfel zangeres en bassiste Miny Parsonz (en ja, de opener 'Parsonz Curse' is naar haar genoemd). Zij heeft een heerlijk timbre dat niet te rauw of rokerig is, maar toch ook niet te iel en te poppetjesachtig en brengt met haar heldere zangstem nog wat meer de gloriedagen van hippe seventies frontvrouwen naar boven. Wie haar kan weerstaan in 'Sleeping Witch' of 'Shake and Shift' moet welhaast van steen gehouwen zijn.

Toch is er een kleine minzijde aan het album: iets voorbij de helft staan de meer uitgesponnen en zweverige soundscapes en vullertjes, wat erg jammer is aangezien de plaat erg sterk start. Door die veel rustigere tweede helft zakt het geheel wat in elkaar. Die meer psychedelische songs zijn niet slecht, maar een betere positionering van de tracks had het geheel wel deugd gedaan.

Voor een debuut is 'CVI' alvast erg indrukwekkend, en er bestaat weinig twijfel over dat de seventies weer helemaal hip zijn. Als daar nog meer platen als deze van Royal Thunder uit voortvloeien, dan kan men dat enkel toejuichen.

Meer over Royal Thunder


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.