Toen Sarke, spilfiguur bij onder meer Tulus en Khold, plots kwam opdagen met zijn eigen band (aangevuld met Nocturno Culto van Darkthrone), kon de zwartmetalen gemeenschap zijn geluk niet op. Het resultaat van hun samenwerking heette 'Vorunah', en was een heerlijke slab proto-black metal die het niet moest hebben van hoge snelheden, maar vooral de sfeer van smerigheid uitstraalde. Een mooi huwelijk van metal, punk, attitude en rock 'n' roll. Opvolger 'Oldarhian' is van hetzelfde laken een pak, maar met een volledige bezetting klinkt het geheel ook ruimer.

Het wordt wel eens gezegd dat Sarke veel gelijkenissen vertoont met Darkthrone, maar dat is natuurlijk niet moeilijk, aangezien beide bands dezelfde gifstrot aan de microfoon hebben staan. Sarke pakt de zaken echter professioneler aan en klinkt daardoor ook gewoon beter en doordachter. Spontaneïteit is een leuke zaak, maar soms wil een luisteraar ook goed uitgedachte vunzigheid. De meeste songs van Sarke balanceren op het randje van te eenvoudig, maar elk bevat eveneens een paar potige riffs die het karakter uitstippelen en die erg snel in het geheugen blijven hangen. De groovy gitaarpartij van 'Pilgrim of the Occult' zal zich bijvoorbeeld als een volleerde oorworm in de gehoorgang nestelen. Qua algemene muzikale sfeer leunt dit album sterk aan bij de exploten van Khold, al is Sarke hier iets minder grimmig.

De meeste nummers denderen aan een onwrikbaar tempo verder, en hier wordt mooi bewezen dat een groep niet snel moet spelen om dreigend over te komen. Een goed voorbeeld daarvan is 'Flay the Wolf' of 'Condemned', die ontegensprekelijk een gore punkvibe met zich meedragen, maar toch voor de volle honderd procent black metal blijven. Ook een messcherp 'Paradigm Lost' kan tellen wat betreft mission statement. 'Oldarhian' heeft wel meer nuance dan voorganger 'Vorunah': de sferische semi-akoestische stukjes, links en rechts wat toetsen, ... Puristen gruwen vast van die termen, maar waar deze elementen bij andere acts het geheel lichter maken, voegen ze bij Sarke juist toe aan de duisternis. Daarenboven, ze zijn zo sporadisch aanwezig dat niemand er over zal struikelen.

Met 'Oldarhian' bevestigen Sarke en Nocturno Culto dat ze nog altijd de vinger aan de pols hebben wat betreft ranzige black metal met een knipoog. Wie duistere muziek graag sfeervol, groovy en bovenal smerig heeft, doet er dus goed aan dit plaatje te consumeren.

Meer over Sarke


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.