Het blijft zowaar Scandinavische bands regenen! Sarke mag dan al een nieuwe naam zijn, de persoon hierachter heeft al flink wat watertjes doorzwommen. Mijnheer Sarke was immers deelachtig aan bands als Tulus, Khold of Old Man's Child, voorwaar geen beginneling. Maar toch vond de brave man de tijd en de nood om een nieuw project te beginnen, samen met Nocturno Culto (Darkthrone) op zang en het resultaat is dit 'Vorunah', een album waar de eerbied voor klassiekers als Sodom, Celtic Frost of Bathory vanaf druipt.

Sarke neemt op dit album alle instrumenten voor zijn rekening, waardoor de brave man gemakkelijk kan geklasseerd worden als zijnde veelzijdig. Muzikaal gezien klinkt alles als een langgerekte ode aan oude en legendarische metalplaten als 'Into the Pandemonium' (Celtic Frost) of zowaar 'Epicus Doomicus Metallicus' van doommasters Candlemass. Dat wil niet zeggen als zou deze muziek oubollig klinken, want dat is hoegenaamd niet het geval. Sarke weet precies de sfeer te benaderen die deze legendarische platen kenmerken. Voor een groot gedeelte ligt dat aan het opnameproces, want in tegenstelling tot het gros van de bands die nu alles digitaal opnemen, koos Sarke ervoor om geheel in traditie de ganse zwik analoog op band te zetten. Het warme geluid zorgt daarvoor – misschien paradoxaal – voor de juiste kiltegraad om een klassiek black metalalbum neer te zetten. Nocturno Culto klinkt overigens niet zo enorm ruig als voorheen, maar dat is vermoedelijk een bewuste keuze. Wat hij verliest aan ruwheid, wint hij eveneens aan smerigheid en dat past bij de muziek als een fikse schuimkraag bij een pint bier. De aloude punkattitude die black metal altijd al had, komt het mooiste naar voor in songs als 'The Drunken Priest' of het opgefokte 'Primitive Killing', maar een ongure doomtrack als '13 Candles' weet dan weer naadloos een gevoel van angst op te roepen. Van begin tot eind weet dit album meer dan te overtuigen en iedere rechtgeaarde fan van black metal zou op zijn minst dit schijfje gehoord moeten hebben.

Smerig en rauw met de juiste instelling: Sarke heeft het hart op de juiste plaats. Wanneer een evocatie van eer aan de grote namen zo geweldig klinkt, vergeet een mens op slag alle mediocre rommel die de wereld teistert. Sarke is pure klasse.

Meer over Sarke


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.