Om even mogelijke misverstanden uit de wereld te helpen die door de hoes en de artiestennaam opgeroepen kunnen worden: Schlammpeitziger brengt geen hoempapa-muziek of melige schlagers. Deze Duitser maakt intrigerende elektronische meesterwerkjes.
Ondanks het ontbreken van zware baslijnen zit er veel beweging in zijn muziek. Dat komt doordat hij speelt met kleine, scherpe geluidjes en accentverschuivingen. Die beweging maakt de meeste nummers zelfs dansbaar, al is er iets meer moeite en inleving voor nodig dan bij specifieke dansmuziek. Verschillende lijnen met elk karakteristieke geluiden schuiven door elkaar tot een fijnmazig web van geluid en ritmes. Door in de verschillende reeksen bliepjes de accenten steeds te verschuiven maakt hij zo in 'Behäbige Alarmschwarmlage' een ingewikkelde constructie die afsteekt tegen een monotoon bijengezoem. Toch zijn de afzonderlijke lijnen altijd mooi te horen dankzij de relatief lege klank. Zo weet Schlammpeitziger tegelijkertijd de juiste stroming aan zijn nummers te geven met het samengaan van de verschillende lijnen en een boeiend verhaal te vertellen met elke lijn apart.
De dansbaardere nummers hebben meestal iets minder inhoud maar zijn zo opwindend dat hem dat gemakkelijk vergeven wordt. In plaats van vette beats vormen lichtere, geavanceerdere ritmes de basis in bijvoorbeeld 'Prä-Digitaler Volksstuhlhänger'. In de intro neemt de synthesizer nog de leiding, maar die wordt langzaamaan overgenomen door een lichte, stuwende beat. Allerlei vage langgerekte synthesizerklanken zorgen voor een zwevende sfeer die de dansbaarheid nog verhoogt. In 'Club Sonnenbankwende' zit nog meer zwier. Boven de lekker rollende beat worden de meest hotsende en huppende melodietjes en geluidjes gepresenteerd met een onovertroffen flair.
Met steeds een nieuwe portie geluiden, ritmes, melodieën en inventiviteit slaat Schlammpeitziger de luisteraar rond de kop. Ondanks die verscheidenheid klink dit album erg homogeen en verveelt ze geen moment. Voor wie op zoek is naar mooie, vloeiende en niet te ingewikkelde elektronica is dit absoluut een aanrader.

Meer over Schlammpeitziger


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.