Zegge en schrijve 28 maart 2010. Het Antwerpse kwartet School Is Cool wint de zeventiende editie van Humo’s befaamde Rock Rally. De groep bestaat op dat moment nauwelijks een jaar, maar weet de AB te bekoren met euforische popsongs vol glasheldere melodieën en opzwepende ritmes. Tel daarbij de aanstekelijke sillyness en het grenzeloze enthousiasme dat de groep aan de dag legt en de overwinning is zonder meer terecht te noemen.

De triomftocht wordt die zomer verder gezet op allerlei festivalpodia. De eerste single ‘New Kids In Town’ kampeert wekenlang in de playlist van Studio Brussel en bereikt de hoogste positie in diens alternatieve hitlijst De Afrekening. Een jaar na datum is de tijd rijp om debuutplaat ‘Entropology’ op de wereld los te laten. Het staat buiten kijf dat de verwachtingen hooggespannen zijn.

De term ‘entropologie’ werd in het leven geroepen door de Franse filosoof Claude Lévi-Strauss en is een samentrekking van entropie (de wetenschappelijke term voor chaos) en antropologie (de studie van het menselijke gedrag). De vlag dekt de lading volledig: ‘Entropology’ is een prettig gestoorde potpourri van indie, pop, folk en singer-songwriter waar georkestreerde chaos en de condition humaine nooit veraf zijn.

Het ongedurige gitaarspel en de schalkse vocalen van de flegmatieke filosofiestudent Johannes Genard vormen de rode draad doorheen het album. ’s Mans intrigerende composities worden gedrapeerd met kamerbrede arrangementen en voortgestuwd door percussieve ritmesectie van Andrew Van Ostade en Mathias Dillen. De viool van Nele Paelinck is alom tegenwoordig in ‘The World Is Gonna End Tonight’, de ideale soundtrack om het einde van de wereld met een sardonische grijns tegemoet te gaan.

Het smachtende ‘Road to Rome’ wordt ingekleurd met lieflijke xylofoonklanken, terwijl ‘Car, Backseat, Parking Lot’ voortdrijft op een kinderlijk synthesizerriedeltje. Het stuiterende ‘Trouble In the Engine Room’ koppelt speelse piano en meeslepende “ooh ooh” aan een psychedelische toets en de gejaagde new wave van ‘Warpaint’ knipoogt duidelijk naar Depeche Mode. De afsluitende titeltrack blijkt dan weer een grootse ballade waar zalvende gitaarakkoorden, opzwepende percussie en majestueuze strijkers hand in hand gaan.

School Is Cool combineert het grote gebaar van Arcade Fire en het muzikale eclecticisme van het vroege dEUS. ‘Entropology’ is postmodernisme ten voeten uit: het album herbergt een overvloed aan slimmigheden en referenties zonder in pseudo-intellectueel geneuzel te vervallen. Een uitgekiende, veelzijdige popplaat met kop en staart, inclusief twee interludia en een reprise – een uitgebeende akoestische versie van ‘Car, Backseat, Parking Lot’. Het moet al een tijdje geleden zijn dat een Belgische groep zo sterk debuteerde.

Meer over School Is Cool


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.