‘Disconnect from Desire’, het tweede album van School of Seven Bells, zou een boodschap voor zijn publiek kunnen bevatten. Als twee van de drie bandleden immers zeer welbevallige, half Mexicaanse tweelingzusjes blijken te zijn, wordt de aandacht al snel van de muziek afgeleid. Dat is overigens echt zonde, want de unieke manier waarop mysterieuze, vrouwelijke meerstemmigheid versmolten wordt met de geavanceerde elektronica van Benjamin Curtis (Secret Machines), maakte deze band één van dé onderhuidse, wereldwijde beloften van 2009.

Deze vervolgplaat puurt het geluid van de School of Seven Bells nog wat verder uit. De diepgaande, gelaagde digitale sfeertapijten zijn gebleven, maar daar zijn nu aansporende breakbeats (zie ‘Dust Devil’, eveneens te vinden op de soundtrack van game ‘The Sims ‘3) of prominente gitaren (‘Babelonia’) aan toegevoegd, waardoor deze fijnzinnige band soms zelfs luidruchtig overkomt. Gelaagdheid en gevoel blijven echter primeren boven opzichtigheid, met andere woorden: bescheidenheid siert. Daar zorgen de meeslepende feeërieke stemmen van Alejandra en Claudia wel voor. Shoegaze, chillwave of droompop zijn dan ook veelgebruikte pogingen om het erg aparte geluid van dit drietal te omschrijven.

‘Disconnect from Desire’ gaat dus volledig voor diepgang. Ondanks een aanwakkerende, stappende beat glijdt de liefdevolle ballade ‘I L U’ zelfs richting suikerzoete popmuziek. Benjamin Curtis blijft echter steeds voor dat onderliggend psychedelisch randje zorgen, waardoor associaties met vrouwelijke wavebands als The Cranes of Lush niet helemaal uit de lucht gegrepen zijn. En om het allemaal nog meer ongrijpbaar te maken, laat het trio zijn songs ontstaan vanuit de teksten, die dan weer zo abstract zijn en vol symboliek zitten dat er kop noch staart aan te krijgen valt (“The situation is president / no hero to raise / no villain to defeat / there is only the end you effect”).

Dit tweede album bevat een aardige verscheidenheid, die het typische School of Seven Bells-geluid toch niet maskeert. Mystiek en schoonheid blijven hand in hand gaan, maar zijn hier verpakt in tien beklijvende songs met een licht futuristisch randje. Zoiets zorgt voor een verslavingsfactor die vele malen hoger ligt dan die van de mooie snoetjes van de zusjes Deheza.

Meer over School of Seven Bells


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.